Hrvatska u EFADs-u

Europska agencija ravnatelja filmskih fondova i centara (The European Film Agency Directors), ranije poznata kao EFAD, od 2001. godine okuplja 28 filmskih agencija iz EU, a u mrežu ravnatelja uključeni su i ravnatelji filmskih institucija s Islanda, iz Norveške i Švicarske. Jedan od članova te organizacije je i ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar. U početku je ta organizacija djelovala neformalno, da bi 9. prosinca 2014. postala internacionalna neprofitna udruga filmskih agencija i ravnatelja iz EU. 

Članovi EFADs-a bave se digitalnim promjenama, autorskim pravima, borbom protiv piratstva, medijskom pismenosti i mnogim drugim stvarima. Kako bi postigli svoje ciljeve, EFADs je pokrenuo nekoliko radnih skupina koje problematiziraju teme usko vezane uz njihovo djelovanje (autorska prava, borba protiv piratstva, medijska pismenost). Tako se primjerice jedna od njih bavi kinima i kinematografijom u digitalnom dobu. Sastaju se redovito tijekom filmskih festivala u Berlinu (veljača), Cannesu (svibanj) i San Sebastianu (rujan). 

EFADs sa sjedištem u Bruxellesu aktivan je na razini EU-a te otvoren za konstruktivan dijalog s intitucijama na razini Europe kao i s partnerima unutar filmskog sektora. 

Udrugom predsjedava Peter Dinges, ravnatelj FFA (Filmförderungsanstalt, Njemačka), a njen je potpredsjenik Guy Daleiden, ravnatelj Filmskog fonda iz Luxembourga (Film Fund, Luxembourg). 

Saznaj više 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.