Zrinka Cvitešić odabrana među deset najboljih europskih glumaca za program Shooting Stars 2010.

European Film Promotion (EFP) danas je objavio popis od deset glumaca koji su ušli u program SHOOTING STARS 2010. Među njima je, po prvi put, i jedna hrvatska glumica, Zrinka Cvitešić.

Hrvatski audiovizualni centar od 1. siječnja 2009. godine postao je punopravni član European Film Promotiona (EFP), europske filmske promidžbene organizacije koja okuplja nacionalne promidžbene i izvozne filmske agencije trideset europskih zemalja, a s ciljem umrežavanja europskih nacionalnih filmskih organizacija na zajedničkim projektima i inicijativama koje doprinose što uspješnijoj promidžbi europskog filma i filmskih talenata u svijetu.

Shooting Stars program jedna je od inicijativa European Film Promotiona s ciljem predstavljanja novih europskih glumačkih talenata filmskim profesionalcima iz cijeloga svijeta na predstojećem Berlinskom filmskom festivalu (Berlinaleu). Svake godine na Shooting Stars program prijavljuju se glumci iz 31 zemlje članice EFP-a s filmom iz recentne produkcije u kojem su ostvarili zapaženu glavnu ulogu. Žiri u sastavu od 5 eminentnih filmskih profesionalaca iz različitih filmskih struka odabire njih deset. Prvenstvo imaju glumci mlađi od 35 godina koji su se svojim radom već etablirali u svojoj matičnoj zemlji.

Zrinka Cvitešić odabrana je na osnovu svoje posljednje uloge Lune u filmu Na putu, Zlatnim medvjedom nagrađene redateljice Jasmile Žbanić. Njezinu ulogu u filmu žiri Shooting Starsa programa potkrepljuje riječima kako nas “glumački ona odvodi kroz osjećaje nade i očajanja te kroz tugu i radost na način koji niti u jednom trenutku nije očit niti predvidljiv.” Premijera filma Na putu očekuje se uskoro, a film je nastao u koprodukciji BiH, Austrije, Njemačke i Hrvatske. Hrvatski koproducent filma je Živa produkcija.

Među glumcima odabranima za Shooting Stars program proteklih godina našli su se i Daniel Craig, Rachel Weisz, Ludivine Sagnier, Maria Bonnevie, Moritz Bleibtreu, Johana Wokalek, Nina Hoss i Anamaria Marinca.

Shooting Stars održava se već trinaestu godinu za redom, a aktivnosti programa financiraju se sredstvima programa MEDIA.

Popis odabranih glumica i glumaca programa Shooting Stars 2010:
Zrinka Cvitešić (Hrvatska)
Kryštof Hadek (Češka)
Pihla Viitala (Finska)
Lotte Verbeek (Nizozemska)
Robert Sheehan (Irska)
Michele Riondion (Italija)
Anders Baasmo Christansen (Norveška)
Agata Buzek (Poljska)
Dragos Bucur (Rumunjska)
Edward Hogg (Velika Britanija)

Ovdje možete pogledati razgovor sa Zrinkom Cvitešić u povodu njezina sudjelovanja u programu Shooting Stars 2010.

Detaljne informacije o odabranim glumcima te detaljne informacije o programu Shooting Stars pogledajte na njihovim službenim stranicama:www.shooting-stars.eu

Naslovna fotografija: Zrinka Cvitešić u filmu Na putu Jasmile Žbanić

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.