Život gospona Fulira u novom broju Hrvatskog filmskog ljetopisa

Novo izdanje filmološkog časopisa donosi ekskluzivnu monodramu o životu najslavnijeg lika Relje Bašića nakon filma Tko pjeva zlo ne misli, komparativnu analizu filma i nove predstave zagrebačkog HNK, prijelomnu filmsko-povijesnu studiju o počecima kinematografije u Hrvatskoj, temat o Twin Peaksu te tekstove o Antonioniju, psihodeliji i filmskoj glazbi.

Iz tiska je izašao zimski broj Hrvatskog filmskog ljetopisa (92) s ekskluzivnom monodramom 'Fanti' (i fantazije) gospodina Fulira na kojoj su zajedno radili pokojni velikan hrvatskog glumišta Relja Bašić i naš vodeći teatrolog, akademik Boris Senker. U ovom nostalgičnom, duhovitom, ali i oporom mementu za Bašićevu najpoznatiju ulogu čitatelji mogu saznati što je s Fulirom bilo dvadeset pet godina nakon događaja iz filma Tko pjeva zlo ne misli. Naslovni temat 'Fulir' upotpunjen je komparativnom, transmedijskom analizom filma i istoimene predstave zagrebačkog HNK-a u režiji Renea Medvešeka.

U rubrici 'Počeci filma' Enes Midžić napisao je prijelomnu filmsko-povijesnu studiju u kojoj oslonjen na arhivske izvore donosi istinski nove spoznaje o ranim danima filma na našim prostorima, s posebnim težištem na prvim filmskim projekcijama u Zagrebu.

U tematu o kultnoj seriji Twin Peaks Karla Lončar, vodeća hrvatska stručnjakinja za stvaralaštvo Davida Lyncha, vratila se originalnom serijalu iz perspektive teatralizacijskih strategija i psihoanalitičkih čitanja, dok se Luka Ostojić pozabavio novim izdanjem serije koja je ponovno iznevjerila sva očekivanja, na radost velikog broja poklonika.

U rubrici 'Studije' Anita Milićević kroz sedam najpoznatijih filmova Michelangela Antonionija traga za njegovim shvaćanjem medija, temeljenim na mogućnosti filma da nevidljive emocionalne sadržaje prikaže putem materijalnog svijeta.

Dejan D. Marković u svome je eseju strastveno prikazao najuspjelije pokušaje rekreiranja psihodeličnog doživljaja u eksperimentalnim, igranim i animiranim filmovima, a Marijanu Tucakoviću jedinstveno je vinilno izdanje soundtracka filma Gosti iz galaksije pružilo povod za muzikološki osvrt na ovaj začudni Vukotićev SF i stvaralaštvo njegova kompozitora Tomislava Simovića, kao i na pionirski značaj elektroničke glazbe u vremenu njegova nastanka. 

Ovaj broj Ljetopisa opsežno je popratio i zagrebačke festivale ZFF, 25 FPS i Human Rights Film Festival, kao i međunarodne festivale u Stockholmu, Beogradu i Gijónu. Prikazane su i važne knjige o Zvonimiru Berkoviću, Béli Tarru, Jean-Lucu Godardu te pionirska scenaristička knjiga Jasmine Kallay.

U rubrici 'Novi filmovi' čitate o Blade Runneru 2049, Kratkom izletu, Opčinjenom, Pričama o Meyerowitzima i Ubojstvu svetog jelena.

Novi broj (92) po redovnoj cijeni od 50 kuna može se naručiti na www.hfs.hr. Na istoj poveznici dostupni su i prethodni brojevi (o animaciji, filmskoj priči, indijskom filmu, glazbi i filmu, Pansiniju, filmskom snimanju, televizijskim serijama, filmskoj avangardi i dr.).
 
Ljetopis možete i osobno kupiti na adresi Hrvatskog filmskog saveza (Tuškanac 1, Zagreb), a od kraja tekućeg tjedna i u knjižarama Vuković & Runjić (Teslina 16), Superknjižara (Rooseveltov trg 4) i Shop Kina Europa (Varšavska 3).

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.