Zimski program Kino kluba Split: Prakse amatera nekad i sad

U narednom periodu Kino klub Split ugostiti će nekoliko autora, autorica, predavača i predavačica u sklopu ovogodišnje filmske škole čija će predstavljanja biti besplatna i otvorena za javnost.

U utorak, 12. prosinca publika će imati priliku upoznati se s Praksama amatera kroz višesatno izlaganje Vedrana Šuvara – predsjednika Kinokluba Zagreb i autora Manifesta amaterskog filma; producenta, scenarista, montažera, redatelja i snimatelja, sastavljača filmskih programa te također kritičara i pisca filmskih analiza. Predavanje, koje će početi u 19h u prostorijama Kino kluba Split (Dom mladih), podijeljeno je na dva dijela: osnove Kinokluba Zagreb, i filmski program čija je namjera predočiti različite produkcijske i estetske preokupacije i specifičnosti autora i autorica koji djeluju u KKZ-u, a koji obuhvaća nekoliko tematskih cjelina: Studenti režije, Profesionalni film na amaterskim osnovama, te Prakse amatera u užem smislu. U sklopu predavanja prikazati će se filmovi Rekao je da je jako umoran Ivane  Škrabalo, Granje i korjenje Nikice Zdunić, Manjača Tina Žanića, Najmanji Tomislava Šobana, +topia Petra Novaka i Bez naziva Jane Plečaš.

U utorak, 19. i srijedu, 20. prosinca s početkom u 20h u prostorijama Kino kluba Split održat će se predavanja Tanje Vrvilo, izvođačice i koautorice eksperimentalnih kazališnih projekata, filmologinje i filmske kustosice, pod nazivom Što su poučavali: Martinac i Farocki. Prvu večer prikazat će se pet klupskih filmova Ivana Martinca sa 16mm filmske vrpce (Monolog o Splitu, Sve ili ništa, Život je lijep, Mrtvi dan, Atelijer Dioklecijan), dok će drugu večer posjetitelji uz predavanje moći pogledati Sučelje Haruna Farockija. Dvostruki program o pedagogiji slika Ivana Martinca i Haruna Farockija povezuje međuigru udaljenih filmaša u sobi za montažu na temelju njihove teorije umjetnika i filmskih radova. Martinčevim filmovima iz Kino kluba Split 1960-ih i zapisima o montaži supostavit će se Farockijev tekst Što je soba za montažu iz 1980. i galerijski rad za dva ekrana Sučelje iz 1995., koji zatvara filmsko stoljeće i najavljuje višekanalne videoinstalacije za druge dispozitive pokretnih slika. 

26. prosinca u Galeriji umjetnina, nakon još uvijek aktualnog opusa Ante Verzottija kreće novi program stalnog postava filmova iz 60-ih godina. Ovaj put riječ je o klupskom autorskom opusu Lordana Zafranovića. Program se može pogledati svaki dan u radno vrijeme Galerije umjetnina.

Sredinom siječnja 2018. u goste dolaze snimatelj i redatelj Karpo Godina, redatelj Želimir Žilnik i redatelj mlađe generacije Igor Bezinović. Sva tri autora predstaviti će se filmovima po svom izboru i publici i polaznicima filmske škole prenjeti svoja osobna iskustva snimanja filmova u različitim produkcijskim uvjetima. 

Sve ostale detalje potražite na službenim stranicama Kino kluba Split. 

Programi Kino kluba Split održavaju se u suradnji s  Platformom Doma mladih, Galerijom umjetnina, umjetničkom organizacijom Film-protufilm (u suradnji s Harun Farocki Institutom i Antje Ehmann) i Kinoklubom Zagreb, a uz potporu Službe za kulturu Grada Splita, Službe za prosvjetu i tehničku kulturu Grada Splita, Zaklade Kultura nova, Ministarstva kulture RH, Hrvatskog audiovizualnog centra i Ureda za kulturu Grada Zagreba.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.