Završena 4. Filmska RUNDA u Osijeku

U sklopu 4. Filmske RUNDE, revije hrvatskog kratkog filma, koja se održavala 31. svibnja i 1. lipnja 2019. u Osijeku, publika je gledala nagrađivane filmove u sklopu glavnog i popratnog programa. 

'Velik broj ljudi je angažiran kako bi se jedna RUNDA održala, a najljepše je vidjeti kad ti se to vrati kroz zadovoljnu publiku koja uživa u filmskom programu', istaknula je Dalija Dozet, jedna od organizatorica Filmske RUNDE. 

Festivalsku RUNDU činili su eksperimentalno-dokumentarni film 3. rujna 2015., redateljice Sare Jurinčić, igrani filmovi Trešnje redateljice Dubravke Turić i Nitko nije savršen Barbare Vekarić te animirani film Biciklisti, redatelja Veljka Popovića. U sklopu Studentske RUNDE publika je gledala dokumentarne filmove Mjesto odakle vam pišem pisma redateljice Nikoline Bogdanović i Kol'ko god nas noge nose redateljice Renate Lučić, igrane filmove Bila soba redatelja Mladena Stanića i Sovjetski psi redateljice Nikice Zdunić te animirani film Osmijeh redateljice Matee Kovač

'Film problematizira univerzalno pitanje ljubavi, ali ga stavlja u korelaciju s rigidnom formom konzumerizma i zapravo postavlja to neko pitanje postoje li u romantičnim odnosima nekakve ponude kao što postoje na tržištu roba i usluga', rekla je autorica Matea Kovač. 

Uz glavni i popratni program, prikazan je i dokumentarni film redatelja Ivice Šute, Osijek, ruka koja daje kojeg je pratila samostalna izložba fotografija osječkog fotografa Zlatka Balentića

'To je dokument jednog trenutka, a motiv su portreti i nekakve trenutne situacije koje su obilježile film Osijek, ruka koja daje, redatelja Ivice Šute. Volio bih da izložba pokaže neku posvećenost i ljubav prema našem gradu, ali do svakoga je da vidi i procjeni što će izvući iz tih fotografija', istaknuo je Zlatko Balentić. 

Redatelj Tomislav Šoban i montažerka Iva Gavrilović održali su radionicu autorskog filma i montaže Kö - MôNT – Låž, a polaznici su napravili čak 3 filma koja su svoju premijeru imala upravo na Filmskoj RUNDI. 

'Spojili smo dva pojma, kolaž  i montažu, što je spoj filmske i likovne umjetnosti. Polaznici su izrezivali sadržaje iz novina, magazina, raznoraznih časopisa s kojima su se vizualno igrali i taj su materijal u montaži dodatno oblikovali u filmsku formu', rekao je Tomislav Šoban. 

Uz filmsku reviju, Filmska RUNDA pruža i cjelogodišnji program edukativnih radionica i projekcija u kojima se potiče promišljanje i stvaranje filmova te se predstavljaju budući mladi filmski autori. 

'S jednom smo generacijom polaznika naših godišnjih radionica, autorskih večeri, volontera i dugogodišnjih posjetitelja same revije rasli i uočavamo da je i njihovo zanimanje za filmsku umjetnost raslo iz godine u godinu. Oni sad ili upisuju ili imaju želju upisati Akademije u Hrvatskoj, a sad dolaze nove generacije i tu vidimo da se dogodio neki stvarni dodir s ljudima iz Osijeka', istaknula je Marta Užarević, jedna od organizatorica revije. 

Aktivnost programa provodi se uz financijsku podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Zaklade 'Kultura nova', grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.