Zagrebačke lokacije bez naknade za snimanje

Zagrebački filmski ured je kao podršku ponovnom pokretanju audiovizualne produkcije, kako međunarodne tako i nacionalne, zatražio od nadležnih gradskih ureda i ureda Gradonačelnika ukidanje i smanjenje cijena najma javnih površina u gradu Zagrebu.

Audiovizualna industrija pretrpjela je velike gubitke uslijed pandemije COVID-19 i u svijetu i u Hrvatskoj, kako zbog same postavke filmske industrije putem projektnog rada, tako i zbog samozapošljavanja većine filmskih djelatnika. Također, potres u Zagrebu znatno je oštetio gradsku jezgru i nažalost, iz sigurnosnih razloga, smanjit će se broj snimanja na javnim površinama u centru grada.   

Međutim, Zagreb i bliža okolica nude pregršt sjajnih lokacija koje, na sreću, nisu pretrpjele oštećenja i gdje će biti moguće nastaviti snimanja. Zagrebački filmski ured je kao podršku ponovnom pokretanju audiovizualne produkcije, kako međunarodne tako i nacionalne, zatražio od nadležnih gradskih ureda i ureda Gradonačelnika ukidanje i smanjenje cijena najma javnih površina u gradu Zagrebu i to kroz sljedeće mjere:   

  • Odobrenje snimanja nacionalnih filmova (kratki, turistički, dokumentarni, igrani) na javnim površinama u vlasništvu Grada Zagreba bez naknade do kraja trajanja COVID-19 mjera
  • Odobrenje snimanja međunarodnih filmskih koprodukcija i produkcija uz 50 posto popusta na troškove naknada do kraja COVID-19 mjera
  • Odobrenje snimanja reklamnih spotova uz 50 posto popusta na troškove naknada do kraja COVID-19 mjera

Gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, odobrio je gore navedene mjere i objasnio: "Podrška domaćem filmu nikada nije bila važnija i potrebnija te mi je iznimno zadovoljstvo da mogu pomoći u ovim teškim trenucima! Iako je potres izmijenio izgled Zagreba kao filmske kulise, on i dalje stoji ponosno i siguran sam da će naši vrijedni filmski djelatnici i dalje u njemu nalaziti inspiraciju za svoje filmove. Sve domaće filmske produkcije mogu snimati besplatno dok god su na snazi mjere vezane uz COVID-19, Zagrebački filmski ured im stoji na raspolaganju za sve informacije i daljnju pomoć."  

Inicijativa za odobrene mjere kao i prijedlog istih došla je iz Zagrebačkog filmskog ureda: "Mjere pomoći domaćoj audiovizualnoj industriji koja je pretrpjela velike gubitke uslijed pandemije više su nego potrebne. Zagrebački filmski ured je u svakodnevnom kontaktu s nadležnim gradskim tijelima i produkcijama te se trudimo maksimalno pomoći. Gore navedene mjere, koje je Gradonačelnik g. Milan Bandić odobrio, zasigurno će pomoći nacionalnim produkcijama, a nadamo se i međunarodnim. 2019. godina bila je najbolja godina do sada za strane produkcije koje su snimale u Zagrebu i Hrvatskoj. Uz navedene mjere, koje su na snazi od 1. kolovoza 2020. godine, nadamo se da će se te brojke ubrzo vratiti, a do 2022. biti još i veće", rekla je Mia Pećina Drašković, voditeljica Zagrebačkog filmskog ureda.  

Christopher Peter Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra koji je nedavno raspisao Javni poziv za potporu za dodatne troškove snimanja koji su nastali uslijed okolnosti izazvanih epidemijom COVID-19, također je podržao predložene mjere te izjavio: "Pozdravljamo inicijativu Zagrebačkog filmskog ureda, koja predstavlja pozitivnu poruku i konkretan doprinos filmskoj industriji. Takva će podrška dodatno učiniti Zagreb poželjnom lokacijom za snimanja."

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.