Zagrebačka premijera dokumentarca o Mani Gotovac Ona, teatar 

Premijera dugometražnog dokumentarnog filma Ona, teatar održat će se 22. svibnja u 20 sati u kinu Tuškanac. Režiju potpisuje Marina Banićević, koja potpisuje i scenarij zajedno sa Sašom Stanićem koji je zadužen i za fotografiju filma. Za montažu je zaslužna Liza Žufić, zvuk potpisuje Damir Bišćan, a glazbu Ivor Sikimić, Neven Martinčić i Rajko Ergić. Film je producirala i distribuira Udruga Facultas. 

Dokumentarni film o Mani Gotovac pogled je u profesionalni i privatni život naše poznate teatrologinje i prve intendantice u povijesti hrvatskoga teatra. Film predstavlja mozaik razgovora s osobama iz domaćeg kulturnog i javnog života, arhivsku građu iz teatara u kojima je Mani Gotovac radila (Teatar &TD, HNK Split i HNK Ivana pl. Zajca Rijeka), prizore iz predstave Pričaj mi o Gorkome na različitim lokalitetima te iz predstave Nekoliko zamišljenih prizora prema romanu Alessandra Baricca Ocean more.

Poticaj za rad na filmu bila je činjenica da ne postoji organizirani audiovizualni zapis o životu i radu Mani Gotovac, a riječ je o osobi koja je  posljednjih nekoliko godina uvelike popularna kod mnogobrojne publike, ponajprije zahvaljujući autobiografskim knjigama Fališ mi: zima/proljeće (2010), Fališ mi: jesen/ljeto (2011) i Ma koji život, ma koji teatar (2014), ali koja je i prije te literarne popularnosti privlačila pozornost javnosti, prema sudu mnogih, kontroverznim odlukama dok je bila na čelu nacionalnih teatara u Splitu i Rijeci.

Stoga, sugovornici u filmu Ona, teatar u razgovorima koji su vođeni u Rijeci, Zagrebu, Splitu i Dubrovniku dijele s gledateljima kakva su iskustva imali s njom u okvirima profesionalne suradnje, ali i osobnoga poznanstva. Tematski fokus intervjua bazira se na godinama njezina upravljanja nacionalnim teatrima, pripremi rukopisa autobiografskih knjiga, kao i na pripremi kazališnih uprizorenja knjiga Fališ mi te Bariccova romana Ocean more.

Osim razgovora, u filmu su zanimljive panorame gradova u kojima se snimalo. Svaki od tih gradova ostavio je i značajna traga u njezinoj biografiji, ali također i ona je svaki od tih gradova obilježila nekim segmentom svoga djelovanja. Značajan dio priče o njezinom boravku u Rijeci odnosi se na njezinu veoma uspješnu popularizaciju kazališta dok je bila intendantica HNK Ivan pl. Zajc Rijeka te na angažman oko pokretanja Riječkih ljetnih noći, neprijeporno važnoga dijela današnje kulturne slike grada.

Detalji o programu Kina Tuškanac dostupni su na ovoj poveznici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.