Zagreb Film Festival pokrenuo internetsku platformu za promociju domaćeg kratkometražnog filma

Zamišljena kao prostor za razvoj i nadogradnju Kockica, natjecateljskog programa domaćeg kratkometražnog filma Zagreb Film Festivala, platforma za promociju domaćeg kratkometražnog filma croatian.film (www.croatian.film) omogućuje svim zainteresiranim gledateljima kvalitetan i besplatan pregled i uvid u bogatu domaću produkciju kratkog metra bilo gdje i u bilo kojem trenutku. 

Novi projekt predstavili su direktor ZFF-a, Boris T. Matić te izvršni direktor, Hrvoje Laurenta. 

'Važnost kratkometražne forme odavno su prepoznali brojni filmski festivali zbog čega dio svog programa odvajaju za njezino prikazivanje i promociju jer zbog svoje efektnosti, brzine i sažetosti često ostavlja dubok trag na gledatelje, dok istovremeno igra i važnu ulogu u industriji jer se najčešće radi o prvim režijskim pokušajima filmaša i pripremi za dugometražnu formu. Kroz kratku formu bruse se redatelji, scenaristi, glumci, montažeri, ali i svi ostali filmski profesionalci', rekao je na početku predstavljanja direktor Zagreb Film Festivala, Boris T. Matić. Dodao je kako je vrijednost kratke forme prepoznao i ZFF te još prije 15 godina u svoj glavni program uveo novu sastavnicu – natjecateljski program hrvatskih kratkometražnih igranih filmova, Kockice. 

Nova internetska platforma croatian.film zamišljena je kao svojevrsno proširenje Kockica koje omogućuje svim gledateljima i gledateljicama kvalitetan pregled i uvid u domaću kratkometražnu produkciju, raznih rodova (igrani, animirani, dokumentarni, eksperimentalni te hibridni) i žanrova, i to potpuno besplatno. Posebnost platforme ogleda se i u činjenici da je razvijana tako da bude dostupna i prilagođena za jednako kvalitetno korištenje neovisno o uređaju koji se koristi za gledanje (mobitel, tablet, računalo ili televizor).

'Tijekom dugogodišnjeg rada u kulturi i 15 godina održavanja Kockica shvatili smo da kratkometražni filmovi nakon prikazivanja na festivalima rijetko ili nikako imaju priliku biti viđeni od strane zainteresirane publike. Takvo stanje vidimo kao veliki nedostatak, posebice u svjetlu činjenice da je Hrvatski audiovizualni centar, od osnutka do danas, sufinancirao gotovo 450 kratkometražnih filmova, što je svakako respektabilna brojka za relativno malu kinematografiju kao što je hrvatska', istaknuo je razloge pokretanja platforme izvršni ZFF-ov direktor, Hrvoje Laurenta

U bazi platforme croatian.film trenutno se nalazi 118 vrijednih, zanimljivih i nagrađivanih kratkometražnih naslova, a među dostupnim filmovima su djela nagrađivanih domaćih autora prikazana na domaćim i međunarodnim festivalima gdje su osvojila brojne nagrade i priznanja. Među njima su filmovi Judite Gamulin, Mladena Stanića, Sonje Tarokić, Jasne Nanut, Miroslava Sikavice, Đure Gavrana, Zvonimira Jurića, Antonete A. Kusijanović, Igora Bezinovića, Hane Jušić, Jurja Primorca, i brojnih drugih domaćih autor/ica. 

'Cilj nam je bio napraviti platformu namijenjenu svima, kako po mjeri filmskih profesionalaca, tako i publike. Osjetili smo da je pravo vrijeme za pokretanje ovog jedinstvenog filmskog portala kako bi spasili naše 'kratkiše' od zaborava, a zainteresiranu publiku od manjka odličnih filmova', istaknuo je Laurenta. 

U sklopu platforme uz filmove se nalaze i brojni drugi srodni sadržaji poput baze podataka filmova, baze podataka filmskih profesionalaca i produkcija, vijesti, kolumni, intervjua s 'filmašima mjeseca', popisa nadolazećih filmskih festivala, ali i mogućnosti prijave i komentiranja sadržaja, te posebice mogućnosti online prijave kratkih filmova za nositelje autorskih i distributerskih prava.

Platforma je i dvojezična, dakle svi tekstovi i informacije prevode se na engleski jezik, a svi filmovi imaju i engleske titlove kako bi i međunarodna publika mogla s lakoćom pratiti sav sadržaj na portalu čime će se povećati vidljivost hrvatskog filma na međunarodnoj sceni. 

Hrvoje Laurenta iznio je i planove za budućnost platforme koja se sastoji od pet glavnih ciljeva: promocije na domaćem i međunarodnom planu, tehnološkom razvoju i uvođenju dodatnih mogućnosti, osiguravanju održivosti platforme te razvoj platforme kao relevantne i referentne baze podataka i kanala za gledanje cjelokupne hrvatske filmske produkcije. 

Sve dodatne informacije pronađite na stranici croatian.film, a za sva dodatna pitanja kontaktirajte ih na e-mail: info@croatian.film.

Portal croatian.film sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture u sklopu Javnog poziva za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama i sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra u sklopu Javnog poziva za dodjelu sredstava za poticanje komplementarnih djelatnosti. Nositelj projekta je umjetnička organizacija Zagreb Film Festival. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.