Za 'First Films First' program odabran i jedan projekt iz Hrvatske

Riječ je o projektu Murina redateljice Antonete Alamat Kusijanović, čiji je rad jedan od samo osam odabranih između 121 prijave koliko ih je pristiglo na natječaj Goethe Instituta. 'First Films First' je intenzivni edukativni program za mlade redatelje iz jugoistočne Europe tijekom kojega razvijaju prvi dugometražni igrani film. 

Program se sastoji od četiri modula koja se odvijaju tijekom godinu dana. Sudionici će sa svojim prvim dugometražnim igranim filmom proći kroz sve faze razvoja filmskog projekta.

Prva radionica održat će se u okviru Međunarodnog filmskog festivala u Cluju (Cluj-Napoca) u Rumunjskoj u prvom tjednu lipnja, a osim projekta Antonete Alamat Kusijanović (Murina) iz Hrvatske odabrani su i radovi Stefana Constantinescuog (Man and Dog) i Andree Vălean (Life Beats Reality) iz Rumunjske, Nazlia Elifa Durlua (Zuhal) i Mete Gümürha (Sahmerdan) iz Turske, Thanasisa Neofotistosa (Peter and the Wolf) iz Grčke, projekt Christosa Netsosa (Dajna) iz Albanije te onaj Slovenca Darka Sinka (Inventory). 

Organizatori ohrabruju sve one čiji projekti nisu odabrani da ih nastave razvijati te da ih ponovno prijave i iduće godine.

Podsjetimo, program 'First Films First' mladim autorima nudi mentoriranje europskih filmskih profesionalaca u različitim fazama razvoja projekta i vještine koje će im omogučiti sudjelovanje na međunarodnoj filmskoj sceni. Kroz suradnju s važnim europskim autorima i stručnjacima, iz prve ruke dobit će uvid i praktično znanje o suvremenoj europskoj filmskoj industriji. 

Sve ostale detalje potražite na ovoj poveznici

Naslovna fotografija: Antoneta Alamat Kusijanović na filmskom setu

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.