Za 'First Films First' program odabran i hrvatski projekt Koke Igora Jelinovića

Koke je debitantski dugometražni film u nastanku redatelja i scenarista Igora Jelinovića čiji je rad jedan od samo osam odabranih između 102 prijave koliko ih je pristiglo na natječaj Goethe Instituta. 'First Films First' je intenzivni edukativni program za mlade redatelje iz jugoistočne Europe tijekom kojega razvijaju prvi dugometražni igrani film. 

Koke je arthouse komedija u nastanku. Priča je to o živopisnoj maminoj sestri zvanoj 'Koke' i gorko smiješnim obiteljskim mukama jedne suvremene splitske obitelji. Projekt u razvojnoj fazi nastaje u produkciji tvrtke Eclectica iz Zagreba.

Program se sastoji od četiri modula koja se odvijaju tijekom godinu dana, a sudionici će sa svojim prvim dugometražnim igranim filmom proći kroz sve faze razvoja filmskog projekta.

Prva radionica održat će se u okviru Međunarodnog filmskog festivala u Cluju (Cluj-Napoca) u Rumunjskoj u prvom tjednu lipnja, a osim projekta Igora Jelinovića (Koke) iz Hrvatske odabrani su i radovi Emiliosa Avraama (Smaragda) sa Cipra, Selcena Erguna (Snow and the Bear) iz Turske, Ivana Gergoleta (The Man Without Guilt) iz Slovenije, Magdalene Illieve (Family and Friends) iz Bugarske, Harisa Raftogiannisa (The River) iz Grčke i Vojina Vasovića (The End of the World) iz Srbije.

Tema druge radionice je 'Pronalazak jedinstvenog vizualnog stila filma i daljnji razvoj scenarija', a održat će se u rujnu 2018. u makedonskoj Bitoli u sklopu Međunarodnog filmskog festivala Braća Manaki. Treća radionica 'Rad s glumcima i daljnji razvoj scenarija' održat će se u studenom/prosincu 2018. u Beogradu u sklopu Autorskog filmskog festivala, a četvrta 'Pripremi se za veliki svijet - pitching & packaging projekta' u ožujku 2019. u okviru Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji. 

Program završava pitching prezentacijom pred međunarodno relevantnim producentima, distributerima i predstavnicima fondova u Sofiji, na jednom od vodećih regionalnih koprodukcijskih okupljanja.

Organizatori ohrabruju sve one čiji projekti nisu odabrani da ih nastave razvijati te da ih ponovno prijave i iduće godine.

Program 'First Films First' mladim autorima nudi mentoriranje europskih filmskih profesionalaca u različitim fazama razvoja projekta i vještine koje će im omogućiti sudjelovanje na međunarodnoj filmskoj sceni. Kroz suradnju s važnim europskim autorima i stručnjacima, iz prve ruke dobit će uvid i praktično znanje o suvremenoj europskoj filmskoj industriji. Sve ostale detalje o programu potražite na ovoj poveznici

Podsjetimo kako je na istom programu i prošle godine također sudjelovao jedan hrvatski projekt. Riječ je o filmu Murina redateljice Antonete Alamat Kusijanović.

Naslovna fotografija: Igor Jelinović
(*fotografija je preuzeta sa www.slobodnadalmacija.hr

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.