Za daljnji razvoj HBO Adria First Draft natječaja odabrana dva projekta iz regije

Riječ je o projektima Uspjeh autora Marjana Alčevskog (Hrvatska) i Otok/Ostrvo autora Ivana Kneževića (Srbija). Uspjeh je mračna disekcija današnjeg društva i višeslojna drama fokusirana na likove. Priča je to o grupi različitih ljudi koje povezuje jedan zločin. Otok/Ostrvo, uzbudljiv je suvremeni triler koji istražuje izazove s kojima se susreće regija smještena na raskrižju moderne Europe.

HBO Adria First Draft natječaj predstavljen je u kolovozu 2016. na Sarajevo Film Festivalu kao dio CineLink Drama programa, pozivajući autore da prijave svoje originalne scenarije smještene na području Adria regije koju čine Hrvatska, Srbija, Slovenija, Makedonija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

'Zaprimljeno je čak 570 prijava iz svih država regije, od kojih je 123 diskvalificirano zbog odstupanja od pravila natječaja. Preostalih 447 scenarija evaluirano je od strane HBO-a na nekoliko nivoa. Želio bih napomenuti da su svi zaprimljeni scenariji evaluirani pod posebnom šifrom, bez imena autora. Na ovaj način smo osigurali jednak evaluacijski proces za iskusne scenariste kao i za one koji su se po prvi put okušali u pisanju scenarija. Uspjeh i Otok/Ostrvo se ističu svojom kvalitetom pripovijedanja i jedinstvenim glasom autora u prikazu regije i današnjeg društva u cjelini, te su u potpunosti zadovoljili sve uvjete natječaja. Radujemo se suradnji s autorima na daljnjem razvoju ovih projekata', rekao je Marin Kariž, Direktor HBO Adrie.

'Kao i kod matične tvrtke, naglasak poslovne strategije HBO Europe počiva na razvoju i produkciji vrhunskih TV serija. Naš izričit cilj je suradnja s lokalnim talentima, kako bi uspješno razvili serije namijenjene prvenstveno domaćim gledateljima, temeljene na originalnim lokalnim idejama. To je ujedno bio i glavni cilj First Draft natječaja te smo iznimno zadovoljni odazivom scenarista iz Adria regije, kao i kvalitetom zaprimljenih scenarija. Iako smo inicijalno planirali odabrati samo jedan projekt za daljnji razvoj, na kraju smo se ipak odlučili za dva projekta, s obzirom da oba, i Otok/Ostrvo i Uspjeh, odražavaju veliki potencijal prema HBO kriterijima. Veselimo se daljnjem razvoju oba scenarija, kao i suradnji s talentiranim scenaristima kao što su Marjan Alčevski i Ivan Knežević', rekao je Steve Matthews, Izvršni producent dramskog razvoja HBO Europe.

Pravila natječaja dostupna su na web stranici projekta.