Vittorio Storaro u Zagrebu: Gostovanje u kinu Europa i besplatno masterclass predavanje u F22

Prva ovogodišnja Kinolektira posvećena je talijanskom filmskom velikanu, nedavno preminulom Bernardu Bertolucciju. U utorak, 5. veljače u 19.30 sati u sklopu programa Kinolektira prikazuje se politički triler Konformist smješten u Mussolinijevu Italiju. Prije projekcije u svoj omiljeni Bertoluccijev film gledatelje će uvesti legendarni filmski snimatelj i česti Bertoluccijev suradnik Vittorio Storaro, koji će održati i masterclass predavanje 6. veljače u izvedbenoj dvorani F22 Akademije dramske umjetnosti. 

Marcello Clerici (Jean-Louis Trintignant) sa suprugom Giulijom (Stefania Sandrelli) putuje na medeni mjesec u Pariz. Marcello u autu promišlja svoj životni put, koji ga vodi prema pravom cilju putovanja: ubojstvu antifašističkog aktivista Quadrija (Enzo Tarascio), svojega bivšeg profesora filozofije, i njegove žene. 

Redatelj Bernardo Bertolucci u Konformistu uspijeva naoko neizvedivo – stvara film iznimnog umjetničkog senzibiliteta, koji istovremeno obiluje uzbudljivim automobilskim potjerama, erotikom i nasiljem. Francis Ford Coppola, Martin Scorsese i Steven Spielberg isticali su ovu adaptaciju romana Alberta Moravije kao inspiraciju svojim filmovima. Coppola je čak namamio Bertoluccijeva snimatelja Vittorija Storara na Filipine kako bi mu pomogao dovršiti njegovo remek-djelo Apokalipsa sada

Projekciju Konformista i gostovanje Vittorija Storara kino Europa donosi u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu. Razgovor prije projekcije vodit će filmski kritičar Boško Picula. Informacije o ulaznicama pronađite na web stranici kina Europe.

Dan nakon gostovanja u kinu Europi, 6. veljače, Storaro će održati besplatno masterclass predavanje od 11 do 13 sati u F22 - akademijskoj sceni Akademije dramske umjetnosti na adresi Frankopanska 22. Predavanje je otvoreno za studente, profesore i svu zainteresiranu javnost, a moderirat će ga filmski kritičar i filmolog Mario Kozina

Vittorio Storaro rođen je u Rimu 1940. i tijekom svoje dugogodišnje karijere surađivao je s istaknutim svjetskim redateljima poput Bernarda Bertoluccija, Francisa Forda Coppole, Warrena Beattyja, Woodyja Allena, Daria Argenta i mnogih drugih. Dobitnik je brojnih nagrada najznačajnijih međunarodnih filmskih festivala, uključujući i Oscare za Apokalipsu danas F. F. Coppole, za Beattyjev povijesni spektakl Crveni te za Bertoluccijevog Posljednjeg kineskog cara.

Naslovna fotografija: Vittorio Storaro

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.