Videoforum: Izbor recentne međunarodne produkcije eksperimentalnog, animiranog filma i filmova umjetnika

Program projekcija Videoforum u organizaciji Udruge Kreativni sindikat održava se u četvrtak, 7. prosinca, u 19.30 sati u Muzeju suvremene umjetnosti, dvorana Gorgona. Kustosi su Branka Benčić i Igor Grubić. 

Program projekcija Videoforum u organizaciji Udruge Kreativni sindikat donosi izbor iz recentne međunarodne produkcije eksperimentalnog, animiranog filma i filmova umjetnika.

Uz središnju djelatnost – filmsku produkciju, kao logičan slijed razvoja udruge, Kreativni sindikat teži formirati niz povezanih aktivnosti usmjerenih prema istraživanju, razumijevanju, kontekstualizaciji, promociji, prezentaciji recentne audiovizualne produkcije hrvatskih i međunarodnih suvremenih umjetnika - polazeći od radova iz vlastite produkcije i kontekstualizirajući radove umjetnika koji se bave različitim formatima, diskursima i modelima rada s pokretnim slikama, radovima koji klize između postojećih kanona reprezentacije i produkcije filma i videa umjetnika, animiranog, eksperimentalnog filma, te suvremene umjetnosti, institucionalnih okvira kinematografske proizvodnje, festivala, galerije i muzeja.

Program omogućuje predstavljanje radova koji nastaju izvan konteksta industrije zabave i spektakla, često odmaknuti od dominantnih narativa kinematografske proizvodnje. Videoforum se formira kao mjesto susreta umjetničkih radova i publike, mjesto razgovora i diskusije, mapiranja umjetničkih pojava, smještenih u prostoru 'između' – kao dio kritičke forme i prakse koja postavlja niz pitanja.

Program je formiran u dva bloka projekcija, te okuplja radove osam generacijski bliskih hrvatskih i međunarodnih suvremenih umjetnika različitog backgrounda - poput Adelite Husni-Bey s filmom The Reading / La Seduta (2017) kojim je predstavljala Italiju na ovogodišnjem bijenalu u Veneciji, zatim Damira Očka i filma Treći stupanj (2015) predstavljenom u hrvatskom paviljonu na bijenalu u Veneciji 2015. godine, ili umjetnice Eli Cortinas koja putem filma i kolaža istražuje konstrukciju ženskog identiteta. Ibro Hasanović jezikom dokumentarnog filma donosi intervju s Chantal Akerman, a jezik found footagea i logika arhiva prisutni su u filmu Atlante Francesca Jodicea. Program donosi novo realizirane radove Marka Meštrovića, Davora Sanvincentija i Ane Hušman. Filmski i video radovi okupljeni u program polaze od istraživačkih i poetičnih metanarativa filma u referencijalnom prostoru filmskih pripovijesti, angažiraju prakse found footagea, kolaža, feminističkog diskursa ili dokumentarnog filma, promišljaju ideju putovanja ili se formiraju oko pokušaja konceptualizacije vremena… kako bi preispitali uvjete proizvodnje pokretnih slika i refleksiju samog filmskog aparata, kao mjesta magije filma. - Branka Benčić

 Raspored događanja:  

Četvrtak 7. prosinca 2017.
Dvorana Gorgona, MSU (Muzej suvremene umjetnosti)

Program 1:
19.30 
• Damir Očko: Treći stupanj (2015), 10'
• Adelita Husni-Bey: The reading / La seduta (2017), 15'33"
• Francesco Jodice: Atlante, (2015), 9'
• Davor Sanvincenti: Skoro ništa: i dalje noć (2017), 12'

Program 2:
20.30
• Marko Meštrović: Trip, (2017), 11'
• Eli Cortinas: The one who walks (2014), 9'30"
• Ana Hušman: Volim te, Ines (2017), 14'30"
• Ibro Hasanović: On Belonging (2016) 18'

Projekt se realizira u suradnji s programom Kino umjetnika (Muzej suvremene umjetnosti & Apoteka – Prostor za suvremenu umjetnost). Videoforum su podržali Hrvatski audiovizualni centar i Grad Zagreb. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.