VIDEO: Šibenska premijera filma Ne gledaj mi u pijat

U prepunom HNK Šibenik u utorak, 6. prosinca, održana je šibenska premijera debitantskog dugometražnog filma Hane Jušić Ne gledaj mi u pijat, ovjenčanog nagradama od Venecije do Tokija.

Premijera u rodnome gradu redateljice, u koji je smještena radnja Pijata, okupila je filmsku ekipu: redateljicu Hanu Jušić, glumce Miju Petričević, Arijanu Čulinu, Matu Gulina, Željku Kostanić, Franku Klarić i Jakova Bilića, producenticu Ankicu Jurić Tilić i montažera Jana Klemschea, a na pozornici im se pridružio producent šibenskog HNK, Željko Koloper, uz čiju je pomoć organizirana projekcija.

Projekciju je uz pozdravne riječi najavio šibenski gradonačelnik Željko Burić, a zanimljivo je da je zbog velikog interesa publike iste večeri organizirano još jedno prikazivanje, za koje su ulaznice nestale nakon samo 15 minuta.

'Presretna sam i uzbuđena, ali istovremeno imam veliku tremu jer sam sigurna da će šibenska publika biti najkritičnija', izjavila je redateljica Hana Jušić povodom premijere 'na domaćem terenu'. Među oštrim kritičarima u prvom redu našla se i redateljičina baka kojoj se film jako svidio.

Predstavnici produkcije Kinorama zahvalili su Gradu Šibeniku, HNK Šibenik koje ih je ugostilo i građanima Šibenika koji ove godine slavi svoju 950. obljetnicu.

Ne gledaj mi u pijat film je o odrastanju i obiteljskim odnosima. Junakinja filma je Marijana Petković (Mia Petričević), čija se svakodnevica vrti isključivo oko njene obitelji. Petkovići žive doslovno jedan na drugome u minijaturnom stanu, međusobno se dovodeći do ludila.

Film je premijerno prikazan u programu Dani autora (Giornate degli autori) u sklopu 73. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, nakon čega je bio prikazan u programima međunarodnih filmskih festivala u Varšavi, Rejkjaviku, Vancouveru, Tokiju i Valladolidu (Seminci). Ovjenčan je nagradom FEDEORA-e u Veneciji, Posebnim priznanjem u Vrašavi, Nagradom za režiju u Tokiju, Nagradom za najbolji dugometražni film u natjecateljskom programu Meeting Point na Seminciju te posebnim priznanjem žirija 13. Zagreb Film Festivala.

Film Ne gledaj mi u pijat nastao je u produkciji zagrebačke tvrtke Kinorama; u koprodukciji s tvrtkom Beofilm (Danska) i Hrvatskom radiotelevizijom. Razvoj i proizvodnju podržao je Hrvatski audiovizualni centar, a proizvodnju Danski filmski institut i nadnacionalni europski fond Eurimages. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.