Vanja Andrijević dobitnica godišnje Nagrade Albert Kapović

Otvorenje 13. ZFF–a obilježila je i dodjela godišnje Nagrade Albert Kapović koju šestu godinu zaredom dodjeljuje Hrvatska udruga producenata. Nagrada, koja nosi ime prerano preminulog utemeljitelja Hrvatskog audiovizualnog centra, dodjeljuje se osobama čije je djelovanje značajno doprinijelo kvaliteti i promociji hrvatskog filma. Ove je godine ovo priznanje dodijeljeno Vanji Andrijević, producentici iz zagrebačke tvrtke Bonobostudio specijalizirane za produkciju i distribuciju animiranih i eksperimentalnih filmova. 

Hrvatska udruga producenata (HRUP) na taj način želi odati priznanje i onima čiji doprinos boljitku hrvatskog filma često ostaje neprimijećen od javnosti, ali i od same struke.

Obrazloženje HRUP–a prenosimo u cjelosti: Kolegica Vanja Andrijević već dugi niz godina ulaže ogroman napor u proizvodnji, distribuciji i promociji hrvatskog animiranog i eksperimentalnog filma u Hrvatskoj i u svijetu. Njen rad izdvaja iznimna profesionalnost i predanost poslu. Svoje kontakte i znanje rado dijeli s kolegama. Pedantnim sakupljanjem i distribuiranjem podataka radi na očuvanju baštine hrvatskog filma. Producirala je neke od najuspješnijih hrvatskih animiranih i eksperimentalnih filmova, a surađuje i s mladim autorima Akademije likovnih umjetnosti. Njezina produkcijska kuća Bonobostudio bavi se produkcijom i distribucijom kratkometražnih filmova na međunarodne festivale i prestižne televizijske postaje. Ove je godine producirala sedam filmova (od toga tri koprodukcije), distribuirala njih 37, a filmovi se mogu pohvaliti sudjelovanjem na šest domaćih i 119 inozemnih festivala, te sveukupno 14 osvojenih nagrada. Smatramo da je Vanja Andrijević svojim radom, iskustvom, pozitivnom energijom, upornošću, umijećem prepoznavanja novih ideja mladih autora i nepatvorenom ljubavlju prema formi animiranog filma dala izniman produkcijski doprinos hrvatskom filmu u 2015. godini.

Vanja Andrijević je producentica i direktorica u Bonobostudiju, tvrtki za produkciju, distribuciju i promociju animiranih i eksperimentalnih filmova, koju je osnovala 2008. godine. Prethodno je radila kao koordinatorica Međunarodnog festivala novog filma i videa u Splitu, kao koordinatorica i producentica u studiju Fade In, a zatim kao izvršna producentica u Hrvatskom filmskom savezu i u produkcijskoj kući Kenges. Sudjelovala je na brojnim radionicama, seminarima, pitching forumima i bila organizatorica prvog Foruma za razvoj dugometražnih filmskih projekata u sklopu Animafesta 2007. godine. Od 2008. do 2011. organizira i koordinira prezentaciju hrvatske animacije na zajedničkom hrvatskom štandu na Međunarodnom sajmu animiranog filma u Annecyju, a od 2010. sudjeluje i u promociji hrvatskog filma na Međunarodnom sajmu kratkometražnog filma u Clermont Ferrandu. Sudjelovala je kao članica selekcijske komisije i žirija na više međunarodnih filmskih festivala i foruma za razvoj projekata. Članica je Hrvatske udruge producenata. 

Povjerenstvo za dodjelu godišnje Nagrade Albert Kapović odlučivalo je u sastavu: Nataša Petrović (predsjednica Povjerenstva), Tamara Babun, Irena Marković, Vanja Sremac i Boris T. Matić

Naslovna fotografija: Vanja Andrijević i Hrvoje Laurenta

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.