Uskoro počinje 57. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Najstarija manifestacija u Hrvatskoj posvećena isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca i njihovih vršnjaka ove se godine od 3. do 6. listopada održava u Sisku.

Za program 57. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece prijavljen je 221 film autora osnovnoškolskog uzrasta. U konkurenciju je odabrano čak 89 radova u 6 kategorija od kojih je 29 animiranih, 12 dokumentarnih i 25 igranih filmova. Ostale kategorije broje 8 radioničkih i 7 filmova u slobodnom stilu te 8 TV reportaža. Najviše filmova u programu imaju Foto kino video klub Zaprešić, Filmsko-kreativni studio VANIMA i Narodno sveučilište Dubrava. Popis je dostupan na ovoj poveznici

Filmove su tijekom mjesec dana birale montažerka Marina Andree Škop, redateljica Čejen Černić Čanak te Astrid Nox, medijska teoretičarka i praktičarka te profesorica na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu. Posebno ih je oduševila svježina i zrelost kojom ovi vrlo mladi autori pristupaju odabranim temama.

Prije službenog početka 57. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece se tri dana, od utorka do četvrtka odvijaju ciklusi radionica animacije za djecu s teškoćama u razvoju.

Službeni početak Revije je u četvrtak. 3. listopada 2019. u 20 sati svečanim otvaranjem u Domu kulture Kristalna kocka vedrine u sklopu kojeg će biti prikazani animirani filmovi  nastali u sklopu radionica, ali i prvi dio filmova iz natjecateljskog programa. Petak i subota uključuju cjelodnevne projekcije filmova iz konkurencije i radionički program medijske pismenosti u Kazalištu 21,  dok će svečana dodjela nagrada i zatvaranje Revije slijediti u nedjelju, 6. listopada u 10 sati.

U subotu 5. listopada u 20 sati očekuje nas projekcija švedske obiteljske komedije Sune i Sune kazališnog i televizijskog redatelja i scenarista Jona Holmberga, kojem je ovo prvi dugometražni film, o zbunjujućem susretu dva dječaka istog imena.

Kompletan program Revije je besplatan, a programski raspored možete pronaći ovdje.

Priređivači su Hrvatski filmski savez i Kino klub Sisak, suorganizatori OŠ Katarine Zrinske Mečenčani, Donji Kukuruzari i OŠ Braće Ribar, Sisak, a pokrovitelji Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Grad Sisak, Sisačko-moslavačka županija i Društvo hrvatskih filmskih redatelja. Partneri u organizaciji su Dom kulture Kristalna kocka vedrine, Gradski muzej Sisak, Turistička zajednica Grada Siska i Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.