Uskoro počinje 17. izdanje Tabor film festivala

Od četvrtka 11. srpnja do nedjelje 14. srpnja u dvorcu Veliki tabor održava se 17. Tabor film festival. Za Grand prix festivala, najbolji domaći film kao i posebna priznanja žirija ove će se godine natjecati četrdesetak filmova u međunarodnoj i domaćoj konkurenciji. 

U ovogodišnjoj domaćoj konkurenciji Tabor film festivala nalazi se sedamnaest filmova, a uz redatelje koji su već dobro poznati taborskoj publici dolaze i neka nova autorska imena. Redateljica Nikica Zdunić se na Tabor vraća s novim ostvarenjem, igranim filmom Sovjetski psi o dvoje ljudi koji se različito nose s gubitkom. Jedno dosadno ljeto, usamljenost  i ljubav preko aplikacije tema su igranog filma Lovebox redatelja Ivana Turkovića-Krnjaka, a sličnim se tematskim preokupacijama, ovaj put o dvoje koji su se upoznali preko speed datea, bavi se i redatelj Andrija Mardešić. Što se pak događa kad dvije cimerice saznaju da je umrla vlasnica stana u kojem žive, prikazuje film Moljci Tomislava Đurinovića.

Dobitnica nagrade za najbolji eksperimentalni film 2014. godine  Petra Zlonoga festivalskoj će se publici predstaviti s novim animiranim filmom Jedan od mnogih u kojem postavlja pitanja o jedinstvenosti i vječnom izmicanju onoga što tražimo. U filmu premijerno prikazanom u svibnju ove godine Mačka je uvijek ženska autorice Martina Meštrović i Tanja Vujasinović kroz prizmu feminizma odaju hommage svojoj profesorici, jednoj od najznačajnijih hrvatskih kiparica Mariji Ujević Galetović. Lucija Mrzljak i Morten Tšinakov predstavit će se animiranim filmom Demonstracija briljantnosti u 4 čina koji govori 'o posebnome, odraslom muškarcu u odijelu', dok Ivana Bošnjak i Thomas Johnson u filmu Udahnut život propituju povezivanje mlade žene s energijom prirode.

Eksperimentalnim pristupom u filmu Planine autorica Hrvoslava Brkušić složenim postprodukcijskim procesima izdvaja i prikazuje motive planinskih krajolika iz dijapozitiva tvrtke Zora film, koja se bavila snimanjem nekad dobro poznatih obrazovnih filmova. Distopijska virtualna putovanja u filmu Gradovi u kojima nisam bio tema su filma Damira Čućića, dok se u filmu Jabuka, tri dvopeka, jogurt Anita Čeko vraća na osjetljiva mjesta svojih tinejdžerskih dana. U dokumentarcu 3. rujna 2015. Sara Jurinčić propituje novinske vijesti i osobna sjećanja na datum iz naslova, dok se fotografijama kao dokumentiranom životu rođaka koji su odselili na Zapad u filmu Mjesto odakle vam pišem pisma bavi Nikolina Bogdanović.

Tradicijski gastro običaji Istre koji uključuju i klanje 'prašćine' tema su filma Meso Elvisa Lenića, a život u starosti pod dubrovačkim zidinama prikazuje Ines Jokoš u filmu Izlazite li vanka?. Priča koja stoji iza svakodnevnog prizora djevojčice Tanje koja s prozora promatra ulicu tema je filma Mie Sidorov Kako je Tanja ostala sama, dok Josip Lukić u filmu Doplovit će Rex prati posljednje slobodne dane gospođe Marine, prije nego će otići na šestomjesečni rad na kruzeru i ponovo se rastati od vlastite djece.

Širok raspon intrigantnih tema, maštovitost u propitivanju odnosa filmskog jezika i novih tehnologija, kao i žanrovska ispreplitanja obilježja su filmova u ovogodišnjoj konkurenciji, a selektirali su ih Ivan Ramljak, Iva Rosandić, Ana Abramović i Davor Kanjir.

Među filmskim ostvarenjima u svjetskoj produkciji kratkometražnih filmova nalaze se i dobitnik Principal Prize nagrade na ovogodišnjem Oberhausenu, belgijsko-kongoanski film Zombiji, četrnaestominutni je glazbeni triler o digitalnoj zombifikaciji. Smješten u grad Kinshasu, film redatelja Balojia bavi se pitanjem društvenih medija i cijene koja se zbog njih plaća, istodobno slaveći vibrantnu supkulturu grada te vizualno atraktivnim filmskim putovanjem prati njegove metamorfoze iz blistavih noćnih klubova do rijeke zagušene plastičnim otpadom.

Uz Zombije, u konkurenciji se nalazi i dobitnik posebnog priznanja na Oberhausenu, ruski film IO kojeg potpisuje kolektiv pod nazivom Art Union Marmelade. Napisan, snimljen i montiran u samo tri dana, film kojeg su režirala trojica mladih redatelja iz St. Petersburga donosi izvanrednu energiju, iskren i oštar portret kompleksnosti ljubavi mladih, kao i iznimno maštovitu uporabu filmskog jezika. Dokumentarni francuski film Swatted, koji je također u konkurenciji, bavi se fenomenom swattinga i načinima na koji online igrači izbjegavaju ovu vrstu cyber-bulinga, a koji za njih ponekad može biti i fatalan. U zanimljivom pristupu temi redatelj Ismaël Joffroy Chandoutis radnju oblikuje putem You Tube videozapisa i grafika iz videoigrica.

Osim u filmovima u konkurenciji, posjetitelji će moći uživati i u bogatom popratnom filmskom programu. Na taborski brijeg još jednom dolazi putujući program Europske filmske akademije Kratko je bitno!/Short matters! s najuspješnijim ostvarenjima mladih europskih filmaša nominiranih za prestižnu Europsku filmsku nagradu. Uz filmske retrospektive redatelja Ognjena Glavonića, Eda Lawrensona i Igora Bezinovića te Zagorski specijal u kojem će biti prikazan Dom boraca Ivana Ramljaka, poseban program posvećen afričkoj kinematografiji posjetitelje će odvesti na kratko putovanje kroz suvremeno video-filmsko stvaralaštvo supsaharske Afrike.

Detalje o svom popratnom sadržaju i bogatom glazbenom programu pronađite na stranici Tabor film festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.