Preskoči na glavni sadržaj

Uskoro počinje 11. Postira Seaside Film Festival 

Već jedanaestu godinu zaredom ljubiteljima filma ljeto će uljepšati postirska fešta kratkog metra. Pod vedrim noćnim nebom u malom mediteranskom mjestu bit će prikazani brojni naslovi iz vrha svjetske produkcije kratkometražnog filma. Festival traje od 27. do 31. srpnja. 

Iako se dosad program odvijao na glavnoj pozornici na postirskoj Pjaci, ove godine posjetitelji će filmove gledati na školskom igralištu koje je dovoljno prostorano da se mogu držati epidemiološke mjere. 

Upravo na toj lokaciji, posjetitelji će 27. i 28. gledati filmove iz međunarodnog natjecateljskog programa Postira Seaside Festivala. Program je prepun filmova ovjenčanih brojnim svjetskim nagradama, ali u prvoj večeri ističe američki film David (Zach Woods), sudionik svih važnijih festivala poput Cannesa, Clermont-Ferranda… Dobru festivalsku dotu donosi i njemački Masel Tov Cocktail (Arkadij Khaet, Mickey Paatzsch), luda komedija o životu jednog Židova u Njemačkoj, dobitnik nekoliko nagrada na Clermont-Ferrandu, ali i brojnih drugih nagrada na raznim festivalima.

U prvoj večeri prikazuje se i White Eye (Tomer Shushan), izvrstan izraelski film snimljen u jednom kadru, o borbi čovjeka da sačuva ljudskost u izazovnim situacijama. Film je, osim osvajanja nekoliko nagrada, u svojoj kategoriji nominiran i za Oscara.

U drugoj večeri natjecateljskog programa prikazuju se još dva kandidata za Oscara. U američkom The Letter Room (Elvira Lind) glavnu ulogu nosi Oscar Isaac. Drugi je kandidat izniman film Feeling Through (Dough Roland), u kojem glumi gluhoslijepi Robert Tarango. Ne bi valjalo zaboraviti ni dobrog starog prijatelja Postira Seaside Festivala, Laurenta Firodea, lanjskog dobitnika nagrade publike, koji ove godine donosi još jednu urnebesnu crnu komediju, The Key to Dreams.

Borba za "Zlatnu Srdelu", nagradu publike, ove će godine po svemu sudeći biti iznimno teška, na zadovoljstvo postirske publike.

Na istoj se lokaciji treće festivalske večeri odvija fokus program, ove godine usmjeren na Orijent i Bliski Istok. Dašak egzotike u Postirima, između ostalih, donosi iranski Tattoo (Farhad Delaram), dobitnik dvije nagrade na Berlinaleu. Ne treba propustiti ni sirijsko-libanonski film Aziza (Soudade Kaadan), inače dobitnika velike nagrade žirija na Sundanceu. U suradnji s partnerskim Cottbus Film Festivalom, Postira donosi turski film The School Bus (Ramazan Kilic).  

Četvrtog su dana PSFF-a na programu domaći, hrvatski kratkiši. Posjetitelji će, tako, gledati filmove Angina pectoris Filipa Mojzeša, Stanar Borne Zidarića, Kad si mlad Andrije Tomića, te Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem Sanje Milardović. Potonji je dobitnik nekoliko festivalskih nagrada, a bio je i u programu renomiranih festivala Shortfest, festivala u Sofiji i Cinemed.  

"Drago nam je da je domaća produkcija, usprkos izazovnim vremenima, bogata i kvalitetna", poručuju organizatori. Naime, još su dva domaća kratka filma – Sigurno mrtvi Ivana Grgura i Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio Igora Bezinovića i Ivane Pipal – u festivalskom programu Midnight shorts, koji se uobičajeno odvija u uvali Prja, i to u srijedu (28. srpnja) i subotu (31. srpnja).

Na ovoj filmofilskoj plaži posjetitelji će moći vidjeti mnoštvo izvrsnih, otkačenih filmova, poput primjerice švedskog Grab Them (Morgane Dziurla-Petit), u kojemu gledatelj saznaje kako se osjeća 60-godišnjakinja željna ljubavi, kojoj veliki problem predstavlja činjenica da strahovito nalikuje Donaldu Trumpu!

Iz programa se izdvaja i južnokorejski God's Daughter Dances (Sungbin Byun), dobitnika nagrade publike na Clermont-Ferrandu, koji prikazuje borbu transrodne plesačice s vojnom upravom koja je želi unovačiti. Ništa manje neobično nije ni iskustvo muža čija je žena opsjednuta pronalaženjem vanzemaljaca u belgijskom filmu They Are Watching (Quentin Moll-Van Roye).

Ukratko, puno dobrih filmova, besplatne projekcije, i sve u skladu s epidemiološkim mjerama. To znači da i ove godine možete bezbrižno uživati u odličnim kratkometražnim svjetskim filmovima na jedanaestom PSFF-u.

Više detalja o programu festivala možete pronaći na službenoj stranici te na Facebooku.  

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.