U Rijeci počinje 2. Međunarodni studentski filmski festival – STIFF

U četvrtak 1. listopada u Rijeci počinje 2. izdanje Međunarodnog studentskog filmskog festivala – STIFF, koji će u tri festivalska dana u natjecateljskom programu prikazati 41 studentsko ostvarenje. Program se odvija u riječkom Art-kinu, Kazalištu lutaka te Omladinskom kulturnom centru Palach, a ulaz je slobodan.

STIFF će riječkoj publici predstaviti kratkometražne produkcije studenata filma i animacije iz Norveške, Poljske, Brazila, Turske, Rumunjske, Mađarske, Irana, Singapura, Japana, Indije, Portugala, Belgije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Nizozemske, Sjedinjenih američkih država i Hrvatske, koju predstavljaju filmovi Vučje igre Jelene Oroz, Generation 0 Nikice Zdunić i Amateri Luke Čurčića. Na programu je i nekolicina svjetski priznatih filmova poput Fidelity redatelja Ilkera Cataka, studenta Hamburg Media School iz Njemačke, koji je ove godine ušao u utrku za Studentskog Oskara za najbolji strani film ili A Wee Night In redatelja Stewarta Edwardsa, studenta Sveučilišta iz Edinburgha, koji je na posljednjem Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu bio nominiran za najbolji studentski dokumentarac.

Festivalsko vodstvo (Maša Drndić, Sanja Marjanović i Ivana Todorović) ove je godine stavilo poseban naglasak na animaciju i pripremilo poseban program animiranih filmova izvan konkurencije pod nazivom Animafokus, dok će Ana Hušman predstaviti Odsjek za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i recentne radove studenata ove škole. Riječ je o filmovima Kak je puklo je puklo Sare Bernat i Luke Leova, Skin Barbare Miše, Brijeg Damjana Roce i Valentine Butumović, Izvana/iznutra Valerije Cerovec, Pretvorit ćeš se u uho Tonija Mijača, Čekaonica Jelene Oroz, Arkadijska febra Tee Stražičić, Short research on possibilities of medium Lee Anić i John Smith Showreel Tare Ivanišević

Novost ovogodišnjeg STIFF-a je dječji program pod imenom Wonders/Čuda koji je pažljivo izabran za mlađu publiku i za one koji još uvijek vole bajke, a u organizaciji festivala održava se i Radionica pisanja filmske kritike pod vodstvom filmskog kritičara i profesora Filozofskog fakulteta u rijeci doc. dr. sc. Dejana Durića.

Međunarodni studentski filmski festival – STIFF organiziran je u suradnji Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci i udruge Filmaktiv, a održava se uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.

Više informacija saznajte na službenoj festivalskoj stranici.

Naslovna fotografija: Vučje igre; Arkadijska febra

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.