U Orašju počinju 24. Dani hrvatskog filma 'Ivo Gregurević'

24. izdanje festivala Dani hrvatskog filma ove godine nosi ime svog utemeljitelja Ive Gregurevića koji je preminuo početkom ove godine, a traje od 7. do 14. rujna o Orašju. 

Festival se svečano otvara u 20 sati u Sportskoj dvorani u Orašju, prije toga na groblju Karaula u Donjoj Mahali, posljednjem Gregurevićevom počivalištu, položit će se vijenci na njegov grob, a u novom parku u Orašju otkrit će se njegova bista.

Festival, koji traje od 7. do 14. rujna, otvara film Dopunska nastava redatelja Ivana Gorana Viteza, a idućih dana na programu su filmovi Sam samcat Bobe Jelčića, Posljednji Srbin u Hrvatskoj redatelja Predraga Ličine, Sin Ines Tanović, potom F20 Arsena Antona Ostojića, Aleksi redateljice Barbare Vekarić, Lada Kamenski Sare Hribar i Marka Šantića te Mali Antonija Nuića.

U dječjem programu prikazat će se tri filma: Moj dida je pao s Marsa redatelja Dražena ŽarkovićaMarine Andree Škop, Magareće godine Nenada Dizdarevića i klasik Družba sinjeg galeba Branka Bauera.

Ulaz na sve projekcije je besplatan. Raspored projekcija i program Dana hrvatskog filma 'Ivo Gregurević' možete pogledati na ovoj poveznici.

Dani hrvatskog filma u Orašju se održavaju od 1995. godine, idejni im je začetnik Ivo Gregurević, jedan od najvećih hrvatskih glumaca rođen u Donjoj Mahali pokraj Orašja. Gregurević je snimio više od 90 filmova, 19 televizijskih serija te 30-ak kazališnih predstava, a pokretanjem festivala u Orašju odužio se kraju iz kojeg je potekao. 

Festival nema natjecateljski karakter, a na njemu se dodjeljuje Zlatni dukat, nagrada za doprinos razvoju hrvatskog filma.
(*Hina)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.