U KIC-u počinje 3. Arteria: Tjedan filma o umjetnicima

Kulturno informativni centar (KIC) od 8. do 12. prosinca 2018. organizira treće izdanje Arterie, tjedna filma o umjetnicima u sklopu kojeg će biti prikazano devet žanrovski eklektičnih filmskih ostvarenja koja problematiziraju život i opus umjetnika koji stvaraju u različitim medijima. Ulaz na sve projekcije i događanja je besplatan.

Arteriu otvara projekcija filma Bergman - jedna godina, jedan život u 19 sati u subotu, 8. prosinca. Taj je naslov trenutno u konkurenciji za najbolji europski dokumentarni film na Europskim filmskim nagradama. U obilježavanju stote godišnjice rođenja velikog autora, švedska redateljica Jane Magnusson uzima iznimno plodnu 1957. godinu kao polaznu točku za istraživanje Ingmara Bergmana kao čovjeka, u svoj kompleksnosti njegove ličnosti. Nakon projekcije filmska kritičarka Višnja Vukašinović o magičnom Bergmanovu svijetu razgovarat će s filmologom i filozofom Marijanom Krivakom, te profesoricom skandinavske književnosti i filma Janicom Tomić

U nedjelju, 9. prosinca prikazat će se Amadeus nedavno preminulog Miloša Formana, film koji je 1984. ovjenčan s čak osam Oscara, četiri Zlatna globusa i četiri BAFTA nagrade. Istoga dana, posjetitelji će moći pogledati još jednu glazbenu biografsku dramu, Nico, 1988. redateljice Susanne Nicchiarelli. Film donosi manje poznatu priču o ikoni šezdesetih godina prošloga stoljeća, Christi Päffgen poznatijoj pod pseudonimom Nico, bivšoj članici kultnog benda The Velvet Underground. Nakon projekcije slijedi razgovor u kojem sudjeluju filmski kritičar Željko Luketić, glazbeni kritičar Juraj Šiftar, publicist i dizajner Dejan Kršić te filmologinja Tanja Vrvilo

U ponedjeljak 10. prosinca prikazuje se provokativni dokumentarni film Čovjek koji je ukrao Banksyja Marca Proseprija o kapitalizaciji ulične umjetnosti te kaleidoskopski dokumentarni film Mur murs Agès Varda. Nakon projekcije kustosica i autorica fotomonografije Street/Art/Zagreb Anja Planinčić razgovarat će s Loncem i drugim predstavnicima domaće street art scene.

Umjetnički program zaključuje se u srijedu, 12. prosinca projekcijom hvaljenog dokumentarca Beuys u režiji Andresa Veiela o revolucionarnom njemačkom umjetniku Josephu Beuysu, a prije projekcije se održava predavanje jednog od pionira hrvatske konceptualne umjetnosti Vladimira Gudca u kojem će se problematizirati nasljeđe Beuysova umjetnička djelovanja i njegova poznata, no često neshvaćena gesla 'Svaki je čovjek umjetnik'.  

Program realizira Kulturno informativni centar (KIC), a selektorica filmova i koordinatorica programa je Dina Pokrajac. Ulaz na sve projekcije i događanja je besplatan.

Detaljan raspored projekcija nalazi se na ovoj poveznici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.