Treće izdanje History Film Festivala na sedam lokacija

History Film Festival – međunarodni festival povijesnog dokumentarnog filma od utorka, 10. rujna do subote, 14. rujna 2019. donosi 30 filmskih naslova te bogat popratni program na sedam lokacija u Rijeci, Općini Matulji, Crikvenici i Novom Vinodolskom. 

Pet će filmova na 3. History Film Festivalu imati svjetsku premijeru, sedam europsku, a čak 17 hrvatsku premijeru. Filmskim programom trećeg izdanja HFF-a dominiraju žene, što kao filmske autorice, što kao junakinje filmskih priča. Tako će publika imati priliku pogledati filmove o tragičnoj životnoj priči Rosemary Kennedy, otkriti kakva se osoba krila iza neponovljive ljepote Romy Schneider, tko su prkosne junakinje koje su ženama priskrbile pravo glasa, ali i čuti potresne ispovijesti žena iz gulaga te seksualnih robinja ISIL-a. 

U ovogodišnjem programu našli su se filmovi koji se bave najraznolikijim temama: od politike, preko tajnih života poznatih ličnosti do umjetnosti, glazbenih dokumentaraca i priče o pizzi. 

Ovogodišnjim međunarodnim žirijem predsjedava urednica i producentica TV Poljske Anna Ferens, a članovi su Ingeborg Fuelepp, Tiha K.Gudac, Ksenija Zubković i Greg Fox. Oni donose odluke o pobjedniku festivala i osam posebnih strukovnih nagrada.

Kao i prethodnih godina, većina filmskog programa odvijat će se u Hrvatskom kulturnom domu na riječkom Sušaku gdje će biti prikazano 18 filmova. 

U Galeriji Kortil usporedno će se odvijati program posvećen stotoj godišnjici Bauhausa. Uz nevjerojatne filmove nevjerojatnih Bauhausovaca, publici će se pretpremijerno prikazati filmski eksperiment njemačke redateljice Katrin Rothe o Johannesu Ittenu i ranim godinama Bauhausa Bez boje ne ide. Njemački redatelj Thomas Tielsch će publici predstaviti svoj hvaljeni dokumentarac Bauhaus Spirit.

Zajednica Talijana u Rijeci će u svojoj baroknoj zgradi zvanoj Circolo ugostiti filmove talijanskih autora i obilježiti 500. godišnjicu smrti Leonarda Da Vincija filmom Leonardo: tajna izgubljenog portreta koji nalik na forenzičke serije otkriva priču iza slučajno pronađenog remek-djela. 

Općina Matulji ove godine ugošćuje History Film Festival na povijesnoj lokaciji stare željezničke postaje. Tako će na mjestu na koje su u prošlosti stizale europski plemići i carevi osvanuti Kino Štacio

U Dvorani Zora u Crikvenici bit će prikazana dva filma: Tajni Versailles Marije Antoanete i Operacija Petar Pan, a publika će imati priliku razgovarati s autorima oba filma. 

Naposljetku, Kuća braće Mažuranić u Novom Vinodolskom na nekoliko će dana postati kino te mjesto druženja publike i filmskih autora. 

Povijesni brod 'Marina' koji proživljava zasluženu mirovinu usidren u riječkoj luci bit će privremeni dom za tridesetak filmskih autora koji stižu iz raznih dijelova svijeta. Ovdje će se također odvijati dva master class predavanja: u četvrtak, 12. rujna u 10 sati redatelj Božidar Domagoj Burić i majstor specijalnih efekata Kristijan Mršić govorit će o stvaranju jednog od najskupljih projekata Hrvatske radiotelevizije Doba Uskoka. U subotu, 14. rujna u 11 sati nagrađivani redatelj Igor Bezinović predstavit će svoj nadolazeći film Fiume o morte! koji se vraća u Rijeku 1919. godine u doba D’Annunzijeve protofašističke avanture, ali i dolaska brojnih europskih umjetnika u grad na Rječini. 

History Film Festival ove je godine pokrenuo program dostupnosti filmskog programa za osobe s oštećenjima vida i/ili sluha pod nazivom ‘Inkluzivno kino’. U suradnji s Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije i Udrugom gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije, organizatori su prilagodili film Love is Potatoes (Ljubav su krumpiri) nizozemske redateljice Alione van der Horst kako bi osobe s oštećenjima sluha i/ili vida mogle uživati u filmu zajedno sa svim ostalim gledateljima. Publika će moći doživjeti 'Inkluzivno kino' posljednje festivalske večeri, u subotu, 14. rujna u HKD-u. 

Cijeloviti program i raspored događanja dostupan je na službenim stranicama History Film Festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.