Preskoči na glavni sadržaj

Svečano otvoren 68. Pulski filmski festival

U subotu, 17. srpnja u rasprodanoj Pulskoj Areni, filmom Murina Antonete Alamat Kusijanović, svečano je otvoren 68. Pulski filmski festival. Murini je to bilo prvo prikazivanje nakon svjetske premijere na Filmskom festivalu u Cannesu, gdje je dobila nagradu Zlatna kamera (Camera d'Or) kao najbolji debitantski film, što je ujedno i jedan od najvećih uspjeha hrvatskog filma u povijesti.

Prvi dan 68. Pulskog filmskog festivala započeo je u kinu Valli pozdravnim govorom ravnateljice Gordane Restović i umjetničkog ravnatelja Pave Marinkovića te konferencijom za medije filma Murina koji je otvorio ovogodišnje izdanje festivala.

"Izuzetno mi je drago da smo, unatoč ograničenjima, uspjeli organizirati ovogodišnje izdanje festivala s odličnim programom za koji bih posebnu zahvalu dala umjetničkom direktoru, gospodinu Pavi Marinkoviću. Drago mi je i da filmski djelatnici, jednako kao i publika, imaju razumijevanja i drago mi je vidjeti da Pula i dalje ponosno živi ovaj festival, festival koji je obilježio povijest našeg grada. Nadamo se da ćemo sljedeću godinu dočekati u punom kapacitetu i da ćemo moći gledati filmove u Areni pod zvijezdama, jer ljepšu lokaciju ne možete zamisliti," izjavila je ravnateljica Pulskog Filmskog Festivala. 

"Ove godine imamo šest hrvatskih filmova-debitanata, ali i vrlo iskusnih redatelja. Imamo i dvije svjetske premijere u hrvatskom programu. Ponosni smo i na ovogodišnji kvalitetan međunarodni program. Velika novina nam je živi prijenos završne večeri. Sretni smo i dosadašnjim angažmanom publike oko festivala, pa s ponosom možemo reći da su neke projekcije već rasprodane," dodao je Pavo Marinković. 

Konferenciji za medije filma Murina prisustvovali su glavna glumica Gracija Filipović, producent Danijel Pek, koproducent Jožko Rutar te montažer Vladimir Gojun. Filmska ekipa podijelila je iskustva sa snimanja filma, koji je svojevrsni nastavak redateljičinog kratkometražnog, međunarodno valoriziranog filma U plavetnilo. Prema riječima glavne glumice, atmosfera na snimanju filma bila je gotovo obiteljska, a snimalo se na više lokacija na Jadranu. Daniel Pek najavio je bogat festivalski život filma rađenog u produkciji četiriju zemalja i šest produkcijskih kuća, kao i skoro predstavljanje široj hrvatskoj publici. 

Iste večeri, kada su film predstavili publici Pulskog filmskog festivala, ekipa Murine imala je još razloga za slavlje. Upravo je tada, naime, objavljeno da je film Antonete Alamat Kusijanović osvojio prestižnu Zlatnu kameru (Camera d'Or) koja se dodjeljuje najboljem dugometražnom debitantskom filmu u svim canneskim programima. 

Uoči otvorenja festivala otvorene su i izložbe "Tošo Dabac: barokni kadar Marije Crnobori". Autor izložbe, Daniel Rafaelić, predstavio je do sada neizlagane portrete i radne fotografije Marije Crnobori koje je Dabac načinio tijekom snimanja filma Barok u Hrvatskoj, a koje svjedoče o počecima prve profesionalne kinematografije u našim krajevima. Suorganizatori izložbe su Javna ustanova Pula film festival i Kulturno-informativni centar Zagreb, a pokrovitelji Grad Zagreb i Arhiv Toše Dapca - Muzej suvremene umjetnosti. Na otvorenju izložbe u kinu Valli prikazali su se i filmovi Barok u Hrvatskoj Oktavijana Miletića te Božanstvena žena Giuseppea Patronija Griffija. Izložba je otvorena do 31. kolovoza. 2021.

Peto festivalsko izdanje "Vremeplova" donosi biografski i filmografski presjek rada triju slavnih glumica koje su rođene na području Pule: Laure Antonelli, Marije Crnobori i Alide Valli. O glumicama su pisali Daniel Rafaelić povjesničar filma, egiptolog i filmski kritičar, zatim politolog i filmski kritičar Boško Picula te voditeljica odnosa s javnošću Javne ustanove Pula Film Festival, Sanela Pliško, koja je u ulozi urednice, autorice ili koautorice sudjelovala u stvaranju prethodnih "Vremeplova". 

Galerija Makina, na Kapitolinskom trgu 1, domaćin je izložbe "Silvestar Kolbas: Fotokemika i ja". Riječ je o izložbi fotografija proizvodnog pogona i zatečenih predmeta u bivšoj tvornici Fotokemika u Samoboru. Izložba je otvorena do 1. rujna 2021.

Samu ceremoniju otvorenja vodio je glumac i voditelj Tarik Filipović, a program su obogatili i mladi duo Mia Negovetić i Edi Abazi koji su izveli svoju autorsku pjesmu "Ljubav nema kraj" uz klavirsku pratnju Matka Basare. Kao posljednju točku, uoči premijere filma Murina, plesači baletnog ansambla HNK Ivana Plemenitog Zajca izveli su ulomak iz baleta "Posvećenje proljeća", u koreografiji Maše Kolar

Čast otvoriti ovogodišnje izdanje festivala pripala je g. Zdravku Zimi, izaslaniku predsjednika Republike Hrvatske, pod čijim se visokim pokroviteljstvom održava i ovogodišnje izdanje Festivala. Zima je tom prilikom rekao da je Pula prepoznata, a to će ostati i ubuduće - kao jedinstveno mjesto hodočašća brojnih filmskih djelatnika.

Publici se tijekom svečanosti otvorenja obratio i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministrice kulture i medija, Krešimir Partl te kao svojevrsni domaćin, gradonačelnik Pule, g. Filip Zoričić.

U nedjelju, 18. srpnja posjetitelji festivala su u sklopu Hrvatskog programa u 21.30 sati u Areni mogli pogledati svjetsku premijeru filma Branka Schmidta, A bili smo vam dobri, s Reneom Bitorajcem u glavnoj ulozi. Na drugoj projekciji u Areni, u sklopu Međunarodnog programa, posjetitelji su gledali rumunjsku političku satiru Kampanja. Međunarodni program u 18.30 sati u INK prikazao je film Moje jezero, dok se od 21.30 u Kaštelu prikazao nagrađeni austrijski film Hochwald. Također, na programu Posebne projekcije, u 17 sati u kinu Valli održala se projekcija filma Povjerenje, dok je u isti sat u INK hrvatski "nastupio" dokumentarni hibrid Nulti krajolik, a u programu Filmskih klasika u 19 sati u kinu Valli bila je projekcija filma Grad boli.

Sve novosti uz Pulski filmski festival možete pratiti na službenoj stranici festivala te na njihovom Facebooku

Naslovne fotografije: otvorenje Pulskog filmskog festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.