Soba 304 u redovnoj distribuciji u kinu Europa

Dugometražni igrani film Soba 304 (Værelse 304) danske redateljice Birgitte Stærmose 6. rujna u zagrebačkom kinu Europa kreće u redovnu hrvatsku kinodistribuciju.

Film je nastao u produkciji danskog Alphaville Pictures, u koprodukciji sa zagrebačkim Mainframe Production, a svjetsku je premijeru doživio na prošlogodišnjem Festivalu u Karlovym Varyma gdje je nagrađen Posebnim priznanjem za glazbu.

Soba 304 dramski je puzzle radnjom smješten u jedan kopenhaški hotel u kojem se životi ljudi raznih narodnosti isprepleću igrom slučaja i sudbine: stjuardesa u očajničkoj potrazi za bliskošću; imigrantica u porivu za osvetom; direktor hotela shrvan tugom; žena koju suprug ostavlja; recepcionar okrvavljenih ruku. Neočekivani događaji tijekom tri dramatična dana, postaju jedna priča o ljubavi, osamljenosti i čežnji za danom ranije.

Glavne uloge u filmu tumače Mikael Birkkjær, Stine Stengade, David Dencik, Trine Dyrholm, Ksenija Marinković, Luan Jaha, Leon Lučev, Ivo Gregurević, Ariadna Gil, Magnus Krepper i Lourdes Faberes, a manju ulogu tumači i desetogodišnji Noa Nikolić (Majka asfalta, 2010.). Scenarist filma je Kim Fupz Aakeson, direktor fotografije Igor Martinović, montažerka Anne Osterud, scenografi Peter Grant i Tanja Lacko, kostimografkinja Blanka Budak, majstorica maske Ana Bulajić – Črček, a glazbu je skladala Jocelyn Pook, inače poznata i kao autorica glazbe za Kubrickov film Oči širom zatvorene (1999). Producent filma je Jesper Morthorst, a koproducenti Igor A. Nola i Suza Horvat. Film je snimljen na lokacijama jednog zagrebačkog hotela.

Film je osvojio posebnu pohvalu žirija na Međunarodnom filmskom festivalu u Prištini, a prikazan je tijekom prošlogodišnjeg Zagreb Film Festivala gdje ga je predstavila sama redateljica.

Soba 304 debitantski je dugometražni igrani film Birgitte Stærmose, a njezini prijašnji radovi uključuju nagrađivane kratkometražne filmove Now, Look at Me (2001), Small Avalanches (2003), Sophie (2006) i Out of Love (2009) koji su bili prikazivani na velikim filmskim festivalima poput festivala u Berlinu, Sundanceu i Rotterdamu. Small Avalanches i Out of Love bili su nominirani u kategoriji najboljeg europskog kratkometražnog filma za nagrade Europske filmske akademije (EFA). Out of Love nagrađen je s nekoliko prestižnih nagrada na značajnim svjetskim festivalima. U suradnji s uglednim dramatičarom Peterom Asmussenom (Lomeći valove) priprema novi dugometražni igrani film Julie’s Face, temeljen na Strindbergovoj Gospođici Juliji.
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.