Snježana Tribuson i Kristijan Milić imenovani umjetničkim savjetnicima HAVC-a za dugometražni igrani film

Odluka o imenovanju donesena je jednoglasno na 11. (Snježana Tribuson) i 13. (Kristijan Milić) sjednici Hrvatskog audiovizualnog vijeća u 2. sazivu. 

Hrvatsko audiovizualno vijeće na 11. sjednici, održanoj 31. svibnja 2019. godine, odlučivalo je u sastavu: Mirna Supek - Janjić, Jadranka Islamović, Ivana Ivković, Ivana Vukinovac - Gelo, Ivan - Goran Vitez, Zrinko Ogresta, Neven Hitrec, Ivor Šiber, Matko Burić, Vladimir Brnardić i Lado Skorin, a na 13., koja je održana 9. srpnja 2019. godine, u sastavu: Mirna Supek - Janjić, Ivana Ivković, Ivor Šiber, Zrinko Ogresta, Ivan - Goran Vitez, Lado Skorin, Neven Hitrec, Antonio Nuić, Silvestar Kolbas, Matko Burić i Vladimir Brnardić

'Drago mi je što je AV vijeće - u oba slučaja jednoglasno - prihvatilo moje prijedloge novih umjetničkih savjetnika za dugometražni igrani film. Njihova filmografija i biografija svakako dovoljno govore same za sebe, a uvjeren sam kako će jednakom strašću kojom rade na filmu raditi i ovaj nimalo lak posao. I ovime smo pokazali kako smo svjesni nedovoljne rodne ravnopravnosti u filmskoj industriji pa tako i ovaj odabir jasno daje do znanja da na svim razinama treba raditi na tome da se to promijeni. Ne sumnjam da će se Snježana i Kristijan prilikom odabira filmova voditi najvišim profesionalnim, etičkim i moralnim načelima, a sve eventualne izazove rješavat ćemo konstruktivno i u najboljem interesu struke.' rekao je tim povodom Christopher Peter Marcich, ravnatelj HAVC-a.

'Nadamo se da ćemo djelovati kao dobar tim i nastojat ćemo da filmovi koje izaberemo za sufinanciranje budu kvalitetni. Mislim da, uz provjerene autore, trenutno u našoj sredini postoji mnogo mladih ljudi koji su sposobni obogatiti našu kinematografiju i ravnopravno stati uz starije kolege što će se, nadam se i dogoditi. Posebno je obećavajuća prisutnost i mnogih mladih redateljica i scenaristica.

Naša kinematografija vrlo je krhka i svaki mali potres djeluje na osjetljivu stvaralačku atmosferu, ali i izravnije na samu proizvodnju filmova i njihovu recepciju. Sa stvaralačkog stajališta ne mislimo da je situacija loša, ona oscilira, ali recepcija hrvatskog filma u kinima i u medijima nije u posljednje vrijeme dobra. Ne mislimo da bi sama narav i kvaliteta filmova mogla biti dovoljna za promjenu recepcije, iako brižljiviji izbor kvalitetnih, a gledateljima pristupačnih filmova može biti koristan. Recepcija dosta ovisi i o planskoj promociji filma koja je sada nedovoljna, i u zemlji i u inozemstvu.

U našem izboru nastojat ćemo raznorodnošću izbora istaknuti i raznolika stvaralačka opredjeljenja, ali i omogućiti raznolike recepcijske segmente, jer je za uspješan film podjednako važan uspjeh u kinima, kod kritike i na festivalima.' ističu u zajedničkoj izjavi savjetnici za dugometražni igrani film Snježana Tribuson i Kristijan Milić

Snježana Tribuson rođena je 8. veljače 1957. u Bjelovaru. Diplomirala 1981. godine filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti Zagreb kratkim igranim filmom Svjetski rekord prema vlastitu scenariju (nagrada Sedam sekretara SKOJ-a). Od 1981. radi kao vanjska suradnica na TV Zagreb, režirajući različite emisije (igrane, dokumentarne, obrazovno-dokumentarne). Od 1982. režira TV drame i TV filmove, njih 9 do 2003. Snimila četiri igrana filma. Pisala scenarije s Goranom Tribusonom za TV seriju Odmori se, zaslužio si i režirala tridesetak epizoda. Aktivno sudjeluje u radu DHFRa. U nekoliko mandata kao članica Upravnog odbora, a trenutno kao članica Nadzornog odbora. Od 2004. radi kao docentica, od 2009. kao izvanredna profesorica, a sada je redovna profesorica na odsjeku Filmske i televizijske režije na ADU.

Kristijan Milić rođen je 25. prosinca 1969. u Zagrebu. Od 1993. do 2000. godine radi kao scenski radnik i rasvjetljivač. 1994. godine upisuje Akademiju dramske umjetnosti. U sklopu studija režira tri kratka igrana filma. Od 2000. aktivno se bavi režijom glazbenih i reklamnih spotova. 2001. diplomira kao filmski i TV redatelj. 2002. godine uz potporu Ministarstva kulture dovršava kratki igrani film Sigurna kuća koji na Danima hrvatskog filma dobiva nagradu za najboljeg debitanta i za najbolju kameru. Film se zbog distribucijskih potreba spaja s kratkim filmom Ravno do dna Gorana Kulenovića i postaje dijelom omnibusa 24 sata koji na Pulskom filmskom festivalu 2002. osvaja 'Vjesnikovu' nagradu 'Breza' za najbolje debitante. 2007. godine dovršava svoj prvi dugometražni film Živi i mrtvi prema scenariju i knjizi Josipa Mlakića. Iste godine na festivalu u Puli film dobiva osam Zlatnih Arena. Od 2007. do 2019. surađuje na šest televizijskih sapunica, režira šest epizoda serije Počivali u miru, a 2014. dovršava svoj drugi dugometražni film Broj 55 koji na festivalu u Puli opet osvaja osam Zlatnih Arena. 

Biografije i filmografije Snježane Tribuson i Kristijana Milića dostupne su na poveznici s desne strane teksta. 

Naslovna fotografija/kolaž: Snježana Tribuson i Kristijan Milić
(*fotografija Snježane Tribuson preuzeta je sa stranice sbperiskop.net; fotografija Kristijana Milića preuzeta je sa stranice novilist.hr/foto: Vedran Karuza)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.