Šesta Noć hrvatskog filma i novih medija u osam hrvatskih gradova i pet država

'Noć hrvatskog filma i novih medija', projekt promicanja hrvatskog filma među domaćom, ali i stranom  publikom, uskoro će doživjeti svoje 6. izdanje. Ove godine ovaj besplatni maraton najboljeg od domaćeg filma održat će se u petak, 25. listopada 2019., u osam hrvatskih gradova i ukupno pet država. Ulaz na sva događanja je besplatan.

Šesto izdanje manifestacije 'Noć hrvatskog filma i novih medija' održat će se u Zagrebu, Sisku, Otočcu, Splitu, Malom Lošinju, Koprivnici, Dubrovniku i Vukovaru, ali i na kino platnima u Mađarskoj (Budimpešta i Pečuh), Bosni i Hercegovini (Mostar), Srbiji (Subotica) i Italiji (Milano), a u jednoj će se filmskoj noći, od 18 sati sve do 2 ujutro, prikazati više od 100 hrvatskih naslova različitih žanrova.

U samo jednoj večeri, odnosno noći, gledatelji će moći uživati u pomno odabranim uratcima pionira domaćeg filma, i to u svim filmskim rodovima, od vječnih dječjih klasika, zanimljivih novih medija (Toranj, TK, Film bez filma) i recentnog animiranog filma (Profesor Baltazar – Augustova treća sreća, Prvi korak, Vrlo mokra noć u muzeju, Motivi) te dokumentaraca koji su ove godine posvećeni teškim ljudskim sudbinama pa sve do najpopularnijeg filmskog roda kratkih i dugometražnih igranih filmova.

Šestu 'Noć hrvatskog filma i novih medija' svečano će u zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema u 20 sati otvoriti koncert 'Melodije velikog ekrana’ u izvedbi mješovitog pjevačkog zbora Capella Odak s dirigenticom Jasenkom Ostojić koji će publiku odvesti do dobro poznatih melodija i najdražih kadrova iz bezvremenskih hrvatskih filmova poput Vlaka u snijegu, Putovanja na mjesto nesreće, Servantesa iz Malog Mista, Tko pjeva zlo ne misli, Ne daj se Floki i dr. Program svečanog otvorenja vodit će filmski i kazališni glumac Goran Grgić.

Umjetnička voditeljica manifestacije Irena Škorić je uz pomoć stručnih suradnika, od kojih je Boško Picula selektor za igrani film, a  Tomislav Gregl selektor za animirani film, sastavila specifičan filmski program za svaki grad uključen u projekt.

Prvi put na velikom kino platnu u kinu Kaptol Boutique Cinema, nakon nedavne premijere na Zrinjevcu, zagrebačka publika imati će priliku pogledati sasvim novu epizodu Profesora Baltazara, naslova Augustova treća sreća snimljenu u čast 50. godišnjice nastanka serijala o profesoru Baltazaru. Osim toga prikazat će se i tri restaurirana animirana filma nedavno preminulog Milana BlažekovićaČovjek koji je morao pjevati, Kolekcionar i Ples gorila, kao i tri novo restaurirana filma A. Marksa i V. Jutriše, Bijeli osvetnik, Mora i Opsesija. Za najmlađe tu su Blažekovićevi popularni filmovi Čudesna šuma i Čudnovate zgode Šegrta Hlapića, uz digitalno restauriran klasik Vuk Samotnjak, Obrada Gluščevića, kao i nova hrvatska filmska ostvarenja, Moj Dida je pao s Marsa, Duh u močvari i Šegrt Hlapić

'Pola stoljeća od 1969. – godine klasika velikih hrvatskih redatelja', naziv je ovogodišnjeg igranog programa, koji uključuje pet kultnih ostvarenja snimljenih prije točno 50 godina, Bitku na Neretvi (r. Veljko Bulajić), Događaj (r. Vatroslav Mimica), Kad čuješ zvona (r. Antun Vrdoljak), Lisice (r. Krsto Papić) i Nedjelju (r. Lordan Zafranović).

Kratki igrani film pun je novih festivalskih uspješnica mlađih redatelja: Naopako (r. Filip Zadro), Predmeti koji tonu (r. Filip Peruzović), Antikvarijat (r. Silvio Mirošničenko), Lovebox (r. Ivan Turković – Krnjak), Sahrana (r. Tin Meze), Bila soba ( r. Mladen Stanić) i dr. 

Posjetitelji 'Noći hrvatskog filma' uživat će i u velikom izboru novih domaćih igranih naslova – od festivalaca i dobitnika raznih filmskih nagrada do gradskih premijera. Tu je Zagrebački ekvinocij Svebora Mihaela Jelića, F20 redatelja Arsena Antona Ostojića, Sam samcat Bobe Jelčića i mnogi drugi.

Dokumentarci su ove godine posvećeni teškim ljudskim sudbinama; Na kraju tame (r. Ranko Pauković), film je o jednoj od posljednjih rudarki u Brezi, dok se u Susjedima redatelj Tomislav Žaja bavi ljudima s mentalnim bolestima koji napuštaju instituciju. Doplovit će Rex (r. Josip Lukić) za glavnu junakinju ima mladu ženu s djecom koja odlazi na šestomjesečni rad na kruzeru gdje je zaposlena kao glavna domaćica. 

Novi mediji donose zanimljiv izbor: filmove Toranj (r. Silvestar Kolbas), TK Damira OčkaFilm bez filma Dalibora Martinisa

Ulaz na sva događanja u sklopu manifestacije je besplatan, a cjelokupni program po gradovima dostupan je na ovoj poveznici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.