Riječko-brazilski projekt Lambada Fiumana ulazi u fazu postprodukcije

Lambada Fiumana, film o proljeću emocija i jeseni vjere, o ljubavi, mržnji, istini i fikciji, sniman na relaciji Rijeka - Rio ovoga ljeta ulazi u završnu etapu snimanja.

LAMBADA FIUMANA radni je naziv eksperimentalnog projekta riječke redateljice Željke Sukove i brazilskog redatelja Gustava Becka koji je nastao na platformi DOX:LAB međunarodnog festivala dokumentarnog filma CPH:DOX krajem prošle godine u Kopenhagenu.

U veljači 2012. Gustavo Beck sa svojom ekipom po prvi puta dolazi u Hrvatsku - u Zagreb i Rijeku - u doba najvećeg događaja u njegovoj zemlji, karnevala u Rio de Janeiru. U travnju iste godine, za vrijeme Uskrsa, Željka Suková i njena riječka ekipa putuju iz Trsata u Rio.

Osim što dolaze iz suprotnih dijelova svijeta, Suková i Beck redatelji su različitih stilova i filmskih pristupa tako da je Lambada Fiumana rezultat njihovog kreativnog sukoba. Činjenicu da dolaze u nepoznate krajeve koje ne razumiju oboje prihvaćaju kao prednost.

U uzajamnim gostovanjima dvoje redatelja događaju se neočekivani obrati i iznenađenja te se tijekom snimanja otkrivaju neke tajne koje postaju važni elementi filma.

Gustavo Beck studirao je režiju u Rio de Janeiru, a postdiplomski studij produkcije i filozofije završio je na sveučilištu u San Antonio de Los Banos na Kubi. Producirao je i režirao kratke filmove Hera (2005) i Ismar (2007), a 2009. režira debitantski cjelovečernji igrani film Sandro's Home. Njegov najnoviji film je dokumentarac Chantal Akerman, from here '(2010). Filmovi su mu prikazani na festivalu FID Marseille, Viennaleu i festivalu Bafici u Buenos Airesu. Osim što surežira Lambadu Fiumanu, Gustavo trenutno radi na svom sljedećem filmu The Animals.

Lambada Fiumana je film o proljeću emocija i jeseni vjere. O ljubavi, mržnji, istini i fikciji.

Željka Suková (1977.) studirala je grafiku na Akademiji likovnih umjentosti u Zagrebu te nove medije na Akademiji likovnih umjentosti u Pragu. Njezin debitantski dokumentarni film Marijine prikazan je na festivalima kao što su kanadski HotDocs, Karlovy Vary (gdje je osvojio nagradu Udruženja filmskih kritičara Europe i Mediterana FEDEORA) i CPH:DOX-u.

Posao producenta, snimatelja i montažera Lambade Fiumane obavlja Aleš Suk, a u postprodukciji sudjeluju cijenjeni francuski montažer Benjamin Mirguet i konzultantica Lucie Kalmar iz pariške tvrtke Mômerade.

Ovoga ljeta Lambada Fiumana ulazi u fazu postprodukcije, a tom prilikom Gustavo Beck opet stiže u Rijeku. Film će doživjeti međunarodnu premijeru u studenome na CPH:DOX-u 2012.

Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Rijeke.
 
Intervju (Radio Rijeka) sa Željkom Sukovom i Alešom Sukom možete poslušati ovdje.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.