Retrospektiva jugoslavenskih eksperimentalnih filmova u umjetničkom centru Sveučilišta Berkeley u Kaliforniji

Od 27. do 29. listopada, na mrežnoj stranici Berkeleyskog muzeja vizualne umjetnosti i pacifičkog filmskog arhiva (Berkeley Art Museum and Pacific Film Archive – BAMPFA) odvija se program "Portraits and the Sky" posvećen eksperimentalnim kratkometražnim naslovima iz Zagreba, Beograda i Ljubljane, nastalima od 1960-ih do 1991. godine. Program su kurirali zagrebačka filmologinja Petra Belc te Beograđanin Pavle Levi koji na kalifornijskom Sveučilištu Standford predaje teoriju filma. 

"Budući da se u zadnjih desetak godina sve češće u svijetu prikazuju eksperimentalni filmovi nastali u Hrvatskoj i Jugoslaviji kao njenom tadašnjem neizostavnom kontekstu, ovaj smo program željeli iskoristiti kao priliku da prezentiramo filmove onih autora i autorica koji se rijetko prikazuju u okviru takvih retrospektiva. Htjeli smo pokazati raznovrsnost pristupa promišljanju i stvaranju neoavangardnog filma u domaćem kontekstu i skrenuti pozornost na manje poznate radove i autore, koji često svojom inventivnošću i inovativnošću nadilaze kanonska djela i dovode u pitanje neke naše temeljne historiografske pretpostavke o estetskim zakonitostima ovoga filmskog roda. 

Samim time glavninu programa čine filmovi autorica, rijetko prikazivani zbog nedostupnosti filmske građe, ali i spomenutih kriterija "kvalitete". Ovako postavljeni u programski niz filmovi jedni drugima pružaju novi interpretacijski okvir i poticaj za preispitivanje uvriježenog kanona. U fokusu programa bila je ideja portreta u svim njegovim izvedbenim mogućnostima, a program otvaraju i zatvaraju filmovi Mihovila Pansinija i Dubravke Rakoci – dva reprezentativna primjera eksperimentalnih tendencija, slična, no temeljno različita filma o nebu, koje je postalo podloga za našu verziju hrvatskih i jugoslavenskih eksperimentalnih filmskih portreta," rekla je Petra Belc, koja je uz Pavle Levija kurirala program "Potraits and the Sky"

Suradnja s Berkeleyskim muzejem umjetnosti i pacifičkog filmskog arhiva, ističe Belc, nastala je zahvaljujući poticaju filmske kustosice pacifičkog filmskog arhiva (Pacific Film Archive), Kathy Geritz, koja je Pavle Levija i nju pozvala da osmisle program posvećen jugoslavenskom eksperimentalnom filmu u sklopu godišnje serije eksperimentalnih filmova Alternative Visions. Ta je serija ujedno i dio kolegija o avangardnom filmu koji na Berkeleyju predaje Jeffrey Skoller, tako da je program bio istovremeno namijenjen studentima, ali i otvoren za svu zainteresiranu publiku. 

Program "Portraits and the Sky" je na stranici BAMPFA-e dostupan od 27. do 29. listopada, a svaki film u programu može se pogledati u roku od 72 sata. Filmovi su dostupni najkasnije do 8 sati ujutro, 30. listopada, po našem vremenu. 

Program nudi filmove nastale u zagrebačkoj, beogradskoj i ljubljanskoj produkciji. Od filmova hrvatskih autora tu su: K3 ili Čisto nebo bez oblaka (Mihovil Pansini, 1963.), Grad u izlogu (Tatjana Ivančić, 1969.), Kuda idemo ne pitajte (Tomislav Gotovac, 1966.) i 0 (Dubravka Rakoci, 1978.). Cijeli popis filmova koji se prikazuju u sklopu programa možete pogledati na ovoj poveznici

Grad u izlogu Tatjane Ivančić, uz niz njenih drugih restaurirani radova, ovih će se dana prikazati i na festivalu Film Restored u Njemačkoj Kinoteci u Berlinu, koji traje od 27. listopada do 1. studenog. Festival je posvećen filmskoj baštini, a u sklopu programa će se prikazati 21 restaurirani europski film. Osim toga, radovi Tatjane Ivančić predstavit će se i zagrebačkoj publici u sklopu programa Hrvatskog filmskog saveza, Kratki utorak, koji će se 3. studenog, s početkom u 20 sati održati u suradnji s Kinoklubom Zagreb. Više detalja o programu pronađite na ovoj poveznici. Filmove Tatjane Ivančić digitalno su restaurirali Austrijski filmski muzej (Beč) i Light Shop/Digital Magic Studio (Zagreb) tijekom 2019./2020. godine. 

BAMPFA djeluje u sklopu Sveulišta Berkeley, a cilj mu je široj javnosti približiti bogate umjetničke resurse kampusa Berkeley. Misija BAMPFA-e je potaknuti maštu, rasplamsati kritički dijalog i aktivirati angažman zajednice kroz umjetnost, film i druge oblike kreativnog izražavanje. Kroz svoje zbirke, istraživačke resurse i programe, BAMPFA teži povezivanju lokalnog stanovništa te globalnoj relevantnosti. 

Naslovna fotografija: Berkeleyski muzej vizualne umjetnosti i pacifičkog filmskog arhiva (Berkeley Art Museum and Pacific Film Archive – BAMPFA) 
(*fotografija je preuzeta sa službene stranice BAMPFA-e)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.