Redateljica i scenaristica Una Radić i producentica Tamara Babun sudjeluju na ovogodišnjoj radionici Sources 2

Hrvatski igrani projekt Ponoć, u savršenom svijetu redateljice i scenaristice Une Radić i producentice Tamare Babun (Wolfgang & Dolly) uvršten je u ovogodišnji program usavršavanja Sources 2. 

Za sudjelovanje na radionici Sources 2 ukupno je odabrano petnaest igranih i kreativnih dokumentarnih projekata. Pisci, redatelji i producenti razvijat će svoje projekte i stručno se usavršavati radeći u trima skupinama pod mentorstvom Arasha T. Riahija (Austrija/Iran), Erica Collinsa (Francuska) i Michaela Seebera (Austrija).

Karol Griffiths, savjetnica za razvoj, urednica scenarija i mentorica za pisanje, vodit će praktičnu sesiju u čijem će fokusu biti dorada scenarija. Karol će razjasniti proces ponovnog pisanja imajući u vidu pripreme prije odlaska na sastanke, interpretaciju producentskog doprinosa, urednika i voditelja razvoja, tumačenje vrijednih i manje učinkovitih bilješki, komunikaciju s upućenima iz perspektive suočavanja s uobičajenim problemima scenarija kao i rad u okviru zadanih rokova. Njezino dugogodišnje iskustvo u SAD-u i Europi uključuje suradnju s braćom Coen i Stevenom Spielbergom te s filmskim studijima, tvrtkama i organizacijama Warner Brothers, Universal, Disney Studios, BBC Writers Room i The Literacy Consultancy London.

Igrani projekt Ponoć, u savršenom svijetu (Midnight in a Perfect World) tematizira ISIS-ovu otmicu hrvatskog građanina u Kairu. Nakon što se hrvatske vlasti prvi put susretnu s takvom međunarodnom krizom, trudna supruga, umirovljeni operativac tajne službe i ministrica vanjskih poslova kreću u neizvjesnu akciju spašavanja koja će razotkriti svu nemoć borbe protiv većih političkih interesa te ih nepovratno izmijeniti kao ljude.

Radionica Sources 2 namijenjena je europskim profesionalnim scenaristima ili timovima scenarista, koautora, redatelja i producenata koji razvijaju zajednički projekt dugometražnog igranog ili kreativnog dokumentarnog filma. Sudionici svoj projekt razvijaju pod stručnim mentorstvom fokusirajući se na vizualnu poetiku, ciljanu publiku, produkcijske aspekte, financijsku i distribucijsku strategiju, mogućnosti distribucije na alternativnim platformama te pozicioniranje projekta na tržištu. Osim samog rada na scenariju, program uključuje i filmske projekcije, seminare, predavanja, rasprave itd. Prva sesija održat će se online od 14. do 19. rujna. 

Una Radić, redateljica i promo producentica, diplomirala je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Tijekom karijere u medijima radila je na različitim projektima i pozicijama: od asistentice redatelja, dramaturginje, TV redateljice, montažerke filmskih najavado promo producentice. U funkciji promo producentice realizirala je više od 400 najava i kampanja za filmove, TV serije i posebne projekte. Kao voditeljica On-Air promocije bila je odgovorna za realizaciju kampanja na svim četirima nacionalnim kanalima HRT-a. Danas je dio tima producentske kuće Wolfgang & Dolly, gdje se osim promidžbom filmova bavi razvojem autorskih projekata. Bila je članica Svjetskog udruženja stručnjaka entertainment marketinga Promax BDA, usavršavala se u sklopu programa European Broadcasting Uniona te u području filmskog marketinga u okviru radionice EAVE. S dugometražnim igranim filmom Idem za Pariz! uz producenticu Tamaru Babun bila je dio radionice EAVE za producente 2019. godine kao koscenaristica i redateljica. Trenutno radi na razvoju dugometražnog igranog filma Ponoć, u savršenom svijetu.

Tamara Babun rođena je u Zagrebu. Nakon završene Privatne klasične gimnazije diplomirala je produkciju na Akademiji dramske umjetnosti. Od 2006. godine bavi se filmom na različitim funkcijama u sektorima organizacije i produkcije. Od 2011. do 2015. godine bila je producentica programa za kontinuirano usavršavanje ZagrebDox Pro, a od 2012. do 2016. radila je u Factumu na mjestu izvršne producentice. Koscenaristica je slovensko-hrvatsko-talijanskog transmedijskog projekta koji uključuje on-line serijal i dugometražni dokumentarni film iOtok o otoku Biševu. Sudjelovala je u izradi teksta Preporuke Vijeća Europe za ravnopravnost spolova u AV sektoru te kao konzultantica u stvaranju RomArchivea, digitalnog arhiva romskog filma Fondacije Romedia iz Budimpešte. U Nadzornom je odboru Hrvatske udruge producenata, članica je Hrvatskog društva filmskih djelatnika te je od 2019. članica Izvršnog odbora Međunarodnog saveza udruženja filmskih producenata – FIAPF-a. Početkom 2017. godine osnovala je produkcijsku kuću Wolfgang & Dolly d.o.o. U proteklih nekoliko godina sudjelovala je u programima Emerging Producers, Ex Oriente, EURODOC, Sarajevo Talent Campus, Akademija IDFA-a te u EAVE-u, prestižnom programu usavršavanja za producente.

*Vijest je preuzeta sa službene stranice DKE-Ured MEDIA Hrvatske

Naslovna fotografija/kolaž: Una Radić i Tamara Babun

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.