Rani radovi i gostovanje Rajka Grlića u MM centru

U četvrtak, 4. listopada u zagrebačkom MM centru bit će prikazani rani radovi Rajka Grlića, uz gostovanje samog redatelja. Program počinje u 19 i 30 h, uz besplatan ulaz, a dio je projekta Kratke slike.

Rani Grlićevi radovi predstavljaju se u sklopu programske cjeline Runda kratkog posvećene hrvatskom kratkometražnom filmu. 

Redatelj Rajko Grlić u svojoj je, više od pola stoljeća dugoj karijeri snimio pozamašan broj dugometražnih igranih filmova (Samo jednom se ljubi, U raljama života, Karaula, Ustav Republike Hrvatske...), osvojio neke od najuglednijih međunarodnih filmskih nagrada te pokrenuo jedan od najpopularnijih domaćih festivala, onaj u Motovunu. Ove se godine okitio i nagradom Vladimir Nazor za životno djelo.

Program uključuje njegove prve radove nastale u Kinoklubu Zagreb. Tu je i film s kojim je ostvario prve značajne međunarodne uspjehe, a koji je snimio za legendarni Filmski autorski studio Sve jedno drugo pojede u kojem u samo jednom kadru iznalazi bespoštednu alegoriju ljudskog stanja. Program zatvara Grlićev zabranjeni dokumentarac Pitka voda i sloboda (1974.) koji je dobio još dva nastavka, jedan 1986, a drugi 1998. godine. 

S Rajkom Grlićem filmska kritičarka Višnja Vukašinović uživo razgovara o njegovim autorskim počecima, traženju autorskog jezika i izazovima s kojima se susretao kao mladi filmaš koji je tek kretao u profesionalne vode.

Više informacija potražite na službenoj web stranici MM centra  i na Facebook eventu.

Naslovne fotografije: Rajko Grlić, scena iz filma Pitka voda i sloboda

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.