Radionica rekonstrukcije (remake) prvog hrvatskog igranog filma Brcko u Zagrebu

Kinoklub Zagreb poziva sve scenariste, scenariste-redatelje, kao i scenarističko-redateljske timove na naprednu radionicu rekonstrukcije (remake) prvog hrvatskog igranog filma Brcko u Zagrebu. Radionica će se održati od 25. siječnja do 25. ožujka 2016., a rok za prijavu ističe 18. siječnja 2016. godine. 

Dana 28. kolovoza 1917. godine u kinu Metropol prvi put je prikazan prvi hrvatski igrani film Brcko u Zagrebu. Riječ je o kratkometražnoj komediji koja govori o Brcku koji iz male sredine dolazi u grad Zagreb u potrazi za galantnom avanturom. Film je navodno izgubljen, a ostale su sačuvane samo neke fotografije iz filma i novinski tekstovi iz tog vremena.

Napredna radionica rekonstrukcije filma Brcko u Zagrebu u organizaciji Kinokluba Zagreb putem raspisanog  natječaja za scenarij za kratki igrani film poziva sve scenariste, scenariste-redatelje, kao i scenarističko-redateljske timove da se prijave sa scenarijima za kratki film napisan prema parametrima filma Brcko u Zagrebu (trajanje, tema, žanr). Cilj posebne radionice rekonstrukcije igranog filma Brcko u Zagrebu je predprodukcijska priprema najuspijelijih scenarističkih uradaka radionice kako bi se po njima mogao snimiti cjelovečernji omnibus koji će kao hommage izgubljenom filmu 28. kolovoza 2017. (u sklopu posebnog programa festivala PSSST, te tribina i diskusija uz podršku Hrvatskog filmskog saveza i kina Europa) biti premijerno prikazan i obilježiti sto godina hrvatskog igranog filma.

Rok za slanje scenarija je 18. siječnja 2016. godine, a pristigle scenarije bira žiri u sljedećem sastavu: Josip Žuvan, Višnja Vukašinović, Nikica Gilić, Sonja Tarokić i Vjeran Vukašinović. Autori izabranih scenarija imaju pravo sudjelovanja na predprodukcijskoj razvojnoj radionici Kinokluba Zagreb. Radionica razrade scenarija paralelno će se odvijati na dvije razine – prva je individualni rad s mentoricom, a druga je grupni rad kako bi svaki od polaznika svoju ideju i koncepciju usavršavao na osnovu sugestija ostalih kolega. Autorima scenarija koji se ne žele upuštati u redateljske razrade bit će ponuđena kolaboracija sa drugim autorima/redateljima. U grupnim sesijama pozivaju se gosti predavači, scenaristi i redatelji, koji upoznati sa scenarističkim i redateljskim razradama raspravljaju sa autorima o realizaciji  njihovih dramskih ideja. Svoje finalne radove autori u dogovorenom roku ponovno će predati žiriju koji će izabrati najuspjelija ostvarenja radionice. S izabranim scenarijima i redateljskim koncepcijama s kompletnom projektnom dokumentacijom za produkciju filmova Kinoklub Zagreb će pristupiti natječajima za financiranje filmske produkcije za 2017. godinu.

PROPOZICIJE NATJEČAJA 
Naprednoj radionici rekonstrukcije igranog filma Brcko u Zagrebu pristupa se prijavom scenarija koji treba biti napisan prema sljedećim zadanim parametrima:

TEMA: Dolazak čovjeka iz male sredine u grad Zagreb
Tema kontrasta ruralne i urbane sredine, te ljudi koji iz njih proizlaze, u suštini se može nazvati općim mjestom hrvatske kulturne tradicije. Od hrvatskog književnog realizma pa sve do komercijalnih televizijskih formata, taj je kontrast neprekidni izvor i humora, i karakterizacije likova, i prirode dramskih situacija. Zbog toga je fascinanatno da prvi hrvatski film Brcko u Zagrebu gotovo simbolički predviđa i današnju zaokupiranost provincijalizmom gotovo u svim medijskim oblicima.

U tom smislu, autori se pozivaju na promišljanje same teme, te načina na koji će se sadržajno postaviti prema ovom okviru, bilo da propituju klišeje, poigravaju se ikonografijom, ili “cijepaju” karaktere u duhu psihološkog realizma. Tematska autoreferencijalnost nije uvjet prijavi, ali je otvorena kao mogućnost, kako bi se i tim meta elementom čitav omnibus zatvorio kao cjelina.

Kako će svaka pojedinačna filmska priča biti dio veće cjeline, poželjno je odabrati jedan mogući segment navedene teme, odnosno Brckovog dolaska i boravka (“avanture”) u Zagrebu.

ŽANR: Komedija
Scenariji trebaju biti namijenjeni kratkom igranom filmu koji se barem djelomično može nazvati komedijom, bilo da se radi o slapsticku ili o crnom humoru.

TRAJANJE: 10 do 20 minuta

PRODUKCIJA: Vrednuju se originalne ideje nezahtjevne produkcije. Autori se pozivaju na promišljanje priča koje su izvedbeno moguće u skromnijim financijskim uvjetima.

Prijave i pitanja na email: vjeran.vuk@gmail.com

VODITELJICA RAZRADE SCENARIJA: Višnja Vukašinović
VODITELJICA RAZRADE REDATELJSKE KONCEPCIJE: Sonja Tarokić
ORGANIZATOR RADIONICE I PROGRAMA: Vjeran Vukašinović 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.