Preskoči na glavni sadržaj

Pulska filmska tvornica: prezentacija interaktivne stranice "Zbirka neprofesijskog filma Pule" i premijera filma Monolog o Puli Elvisa Lenića

U ponedjeljak, 3. svibnja u pulskom Kinu Valli, Pulska filmska tvornica predstavlja novu interaktivnu mrežnu stranicu "Zbirka neprofesijskog filma Pule i Istre" uz filmski program, a nakon toga slijedi premijera filma Monolog u Puli redatelja Elvisa Lenića. Program se odvija u sklopu Dana Grada Pule. 

Mrežna stranica "Zbirka neprofesijskog filma Pule i Istre" učinit će dostupnim sve filmove, filmske i videozapise te ostale filmske materijale nastale na području Pule i Istre do 2001. godine stvorene od strane zaljubljenika u film koji su djelovali samostalno ili unutar raznih filmskih i kino klubova, škola, radionica, udruga, institucija.

Riječ je filmovima na 8 i 16 milimetarskim vrpcama, VHS-u, mini DV-u i drugim formatima koji vremenom propadaju, a čine našu baštinu.

Autori i vlasnici materijala mogu samostalno prijaviti film putem prijavnice na stranicama Zbirke, a sakupljeni materijal Pulska filmska tvornica će digitalizirati i dati na besplatno korištenje javnosti. U fizičkom obliku, prema želji autora i vlasnika, sva filmska građa bit će stalno pohranjena u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre kao donacija.

U sklopu prezentacije Zbirke bit će prikazan i niz filmova, a naslove možete pogledati na ovoj poveznici

Poslije programa u 20 sati u Kinu Valli slijedi premijera filma Monolog o Puli. Nakon projekcije uslijedit će razgovor s ekipom filma: autorom Elvisom Lenićem te montažerom i producentom Markom Zdravković-Kuncem.

"Monolog o Puli je kratki dokumentarno-eksperimentalni film inspiriran kultnim filmom Monolog o Splitu redatelja Ivana Martinca. Film traje isto kao Monolog o Splitu točno 7 minuta i 21 sekundu, koristi se ista glazba - Ravelov Bolero te isti omjer i duljina pojedinih sekvenci, a montiran je u cijelosti od filmskog materijala iz arhiva Kino kluba Jelen. Slično Monologu o Splitu i ovdje se propituje odnos života i smrti, vječnog i prolaznog, ali se dotiču sociološki, politički, metafilmski i drugi elementi u kontekstu novije pulske povijesti," rekao je o svom filmu Elvis Lenić. 

Više detalja o projekcije možete pronaći ovdje.

Cijeli program je besplatan. 

Naslovna fotografija: scena iz filma Monolog u Puli

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.