Promocija knjige 'Milenijsko kino – film na početku 21. stoljeća' Damira Radića

Promocija knjige održat će se u ponedjeljak 26. veljače u 19 sati u dvorani Müller kina Europa. Knjiga se kroz autorove izabrane kritike objavljivane u tjedniku Nacional u prvom desetljeću novog tisućljeća bavi kreativnim kretanjima i fenomenima suvremene svjetske kinematografije, nudeći intrigantne i provokativne interpretacije.

Na predstavljanju će uz autora sudjelovati urednica Diana Nenadić te filmolog Bruno Kragić. U sklopu promocije bit će prikazana i dva kratkometražna filma Damira Radića, dokumentarno-eksperimentalni rad Zima (2017, 8 minuta) te igrani Ništa se ne može vratiti (2017, 7 minuta). 

'Milenijsko kino', ili film na početku 21. stoljeća kakvim ga u svojim kritikama predstavlja Damir Radić, čini se uzbudljivom arenom raznih 'okršaja' i opozicija − zbilje i fikcije; istinitosti (analognog) modernizma/realizma i izmišljaja (digitalnog/virtualnog) postmodernizma; politike/ideologije i etike; (hetero- i homo-) erotike i estetike, fiksiranih i klizećih/pluralnih identiteta, muškosti i ženskosti; normativne konstrukcije i subverzivne dekonstrukcije; sustava i pojedinca; reda i anarhije... To su ujedno i ključna semantička i pojmovna polja koja autor ucrtava u suvremene filmske tekstove, prilazeći im kao 'anarhoindividualistički desperado' koji od filma očekuje duhovni izazov, erotski doživljaj i sofisticiranu subverziju.

Damir Radić rođen je u Zagrebu, 1966. godine. Diplomirao je povijest i komparativnu književnost na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Autor je knjige 'Milenijsko kino – film na početku 21. stoljeća', suautor monografije 'Ante Babaja'. Dobitnik Nagrade 'Vladimir Vuković' za filmsku kritiku. Nagrađivani i antologizirani pjesnik, te nagrađivani filmski autor (Grand prix Veliki Brcko na međunarodnom festivalu nijemog filma Pssst! za rad Izgubljena u čekanju, Posebna nagrada (zajedno sa Sanjom Ribičić Radić) na Reviji hrvatskog filmskog i video stvaralaštva za ostvarenje Mima i Marta – aktivistički ljubavni film, Specijalno priznanje na Pssst! festivalu i Treća nagrada na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva za film Ništa se ne može vratiti).

Sve ostale detalje možete saznati na ovoj poveznici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.