Program usavršavanja ZagrebDox Pro otvara niz zanimljivih tema

Program usavršavanja ZagrebDox Pro, koji se održava u sklopu Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox (21. do 28. veljače) i sastoji se od pripremne radionice namijenjene autorskim dokumentarnim projektima u različitim fazama razvoja, pitching foruma i pojedinačnih sastanaka, uključuje i niz zanimljivih događanja otvorenih za javnost. 

U festivalskom centru (Centar Kaptol, nivo 1) od ponedjeljka do petka, od 22. do 26. veljače, održat će se četiri majstorska predavanja istaknutih redatelja Yanna Arthus-Bertranda, Erika Gandinija, Nine Kirtadzé i Johna Appela. Bit će iznesena studija slučaja o iskustvu rada na razvoju projekta i mentorskoj suradnji Hansa Roberta Eisenhauera, mentora prošlogodišnjeg pobjedničkog projekta ZagrebDox Proa, te predstavljena tehnologija 4K u televizijskoj i filmskoj proizvodnji programa. Središnje događanje, pitching forum, održat se u četvrtak, 25. veljače (u dvorani 5 Cineplexxa Centra Kaptol), a dan kasnije bit će prilike za otvorenu raspravu o budućnosti autorskog dokumentarca. Najavljeno je i predstavljanje transregionalne inicijative za surazvoj audiovizualnih projekata i poticanje međunarodnih koprodukcija RE-ACT.

U ponedjeljak, 22. veljače u 18 sati majstorsko predavanje održat će John Appel, redatelj više od četrdeset filmova koji se proslavio osobnim stilom bliskim protagonistima. Predavanje će posvetiti središnjim etičkim dvojbama u procesu montaže, a kao uvod u predavanje prikazat će svoj najnoviji film Čarolija montaže. "Moje majstorsko predavanje nije zamišljeno kao tečaj iz montažerskih tehnikalija, nego kao interaktivna rasprava o strasti prema montiranju, kreativnom vihoru procesa i etičkim pitanjima koje donosi, te vječnoj potrazi za dušom filma", najavljuje autor.

Redatelj, specijalist za fotografije iz zraka i borac za zaštitu okoliša Yann Arthus-Bertrand, čiji se spektakularni dokumentarac Ljudski prikazuje u međunarodnoj konkurenciji 12. ZagrebDoxa, majstorsko će predavanje održati u srijedu, 24. veljače u 18:30 sati. Predstavit će svoj jedinstveni pristup dokumentaristici i na primjeru isječaka objasniti specifičnosti rada na filmu Ljudski. Naime, za potrebe filma Arthus-Bertrand i njegovi suradnici intervjuirali su oko dvije tisuće ljudi iz šezdeset zemalja, a snimili su i izvanredne zračne snimke.
 
Jedan od najcjenjenijih švedskih dokumentarista Erik Gandini majstorsko će predavanje održati u četvrtak, 25. veljače u 17:00 sati. Ovogodišnji ZagrebDox prikazat će retrospektivu njegovih filmova, a u međunarodnoj konkurenciji gledat ćemo i njegov hvaljeni film Švedska teorija ljubavi. Gandini će predstaviti svoje teze o esejističkom dokumentarcu i primjere kako ovladati pripovijedanjem i strukturom.

U petak, 26. veljače u 17:00 sati majstorsko predavanje na temu Kako funkcionira "filmsko" u dokumentarnom filmu održat će gruzijska redateljica Nino Kirtadzé. Ta dobitnica Europske filmske nagrade najčešće se bavi kontroverznim temama s naglaskom na ljudskoj drami te stvara duboke, istančane ljudske portrete. 

Nastavljajući uspješnu suradnju sa ZagrebDoxom, Sony će, u partnerstvu s AVC-om, u utorak, 23. veljače u 17:30 predstavljati najnoviju opremu. Vodeći specijalist za tehnologiju 4 K Sebastian Leske predstavit će neke od elemenata u lancu produkcije i postprodukcije u studiji slučaja naslovljenoj Tehnologija 4 K u televizijskoj i filmskoj proizvodnji programa. Također, Silvestar Kolbas, filmski snimatelj, redatelj i profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, podijelit će svoja iskustva u radu s najnovijom tehnologijom, ali i s onom primjerenom manje zahtjevnim korisnicima. 

Hans Robert Eisenhauer, mentor dokumentarnog projekta Solenzara Pascala i Stephana Regolija – koji su mentorstvo osvojili lani kao nagradu za najbolji projekt ZagrebDox Proa – u petak, 26. veljače u 19:00 govorit će o radu na razvoju projekta i mentorskoj suradnji, a svoja će iskustva iznijeti i redatelj Stephan Regoli.

Pitching forum, središnji događaj programa ZagrebDox Pro, održat će se u dvorani 5 Cineplexxa u Centru Kaptol u četvrtak, 25. veljače u 10:00. Na pitchingu, koji je otvoren za javnost, predstavit će se dvanaest odabranih projekata u različitim fazama razvoja iz devet zemalja. Po završetku trodnevne pripremne radionice sudionici će svoje projekte predstaviti komisiji TV urednika, predstavnika filmskih fondova, distributera i producenata.

U petak, 26. veljače u 15:00 bit će održana rasprava To Doc or Not to Doc – kakva je budućnost autorskog dokumentarca?, koja je organizirana u suradnji s Deskom Kreativne Europe – Uredom MEDIA. Uz znatne rezove sredstava na javnim televizijama i pojavu novih platformi i distribucijskih modela, rasprava će se pozabaviti uočavanjem, razumijevanjem, prihvaćanjem i mijenjanjem tih modela. U raspravi sudjeluju Ryan Harrington (Discovery Communications), Claire Aguilar (Sheffield Doc/Fest), Hanka Kastelicová (HBO Europe), Catherine Le Clef (CAT&Docs), Leena Pasanen (DOK Leipzig), Hrvoje Hribar (HAVC), Sanja Ravlić (hrvatska predstavnica u Eurimagesu) i drugi.

Pokretači Regionalne audiovizualne suradnje i usavršavanja RE-ACT predstavit će navedenu inicijativu u četvrtak, 25. veljače u 19:00 sati. RE-ACT je transregionalna inicijativa za surazvoj audiovizualnih projekata i poticanje međunarodnih koprodukcija, a njeni su osnivači rukovoditelji talijanskog, slovenskog i hrvatskog filmskog fonda Paolo Vidali (Audiovizualni fond regije Furlanija-Julijska krajina), Jožko Rutar (Slovenski filmski centar) i Hrvoje Hribar (Hrvatski audiovizualni centar). Njima će se na predstavljanju pridružiti hrvatska predstavnica u Eurimagesu Sanja Ravlić i Alessandro Gropplero, voditelj međunarodnih odnosa u Audiovizualnom fondu regije Furlanija-Julijska krajina.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.