Program Industrija 17. ZFF-a

Industrija Zagreb Film Festivala, program posvećen edukativnim i praktičnim sadržajima i ove će godine predstaviti niz radionica, predavanja, panela i pitching forum studentskih projekata iz regije. 

Tijekom osam dana, od 9. do 16. studenog bavit će se mnogim važnim aspektima u ciklusu proizvodnje filma – od razvoja projekta, pisanja scenarija, temeljne razlike između pripovijedanja u igranim filmovima i televizijskim dramskim serijama, mogućnosti razvoja umjetničkih videoigara te originalne glazbe kao elementa dramaturgije.

Program započinje kreativnom radionicom Moja prva videoigra u suradnji s HUB-om 385 koja je namijenjena mladima u dobi od 7 do 13 godina, a kojom se nastoji potaknuti polaznike da budu aktivni sudionici digitalnog doba te sami nauče izraditi videoigru. Voditeljica radionice je Nika Tilić.

Održat će se dva izdanja radionice, u subotu 9. i u nedjelju 10. studenog s početkom u 10 sati, rezervacija mjesta je obavezna na inja@zagrebfilmfestival.com

Detalji su na ovoj poveznici.

U suradnji s DKE – Uredom MEDIA Hrvatske održat će se masterclass predavanje Hayley McKenzie, osnivačice i direktorice tvrtke Script Angel koja je danas jedna od vodećih u pronalasku i razvoju spisateljskih talenata širom svijeta. Masterclass 'Stvaranje izvanredne televizijske igrane serije' koje će se održati u ponedjeljak 11. studenog u 16 sati u dvorani KIC bavit će se temeljnim razlikama između pripovijedanja u igranim filmovima i televizijskim dramskim serijama, time kako stvoriti pokretački mehanizam za svoju ideju i kako strukturirati priču u više epizoda. Istraživat će žanrove koji najbolje odgovaraju televizijskom pripovijedanju i načine kreiranja složenih likova koji se razvijaju tijekom većeg broja sezona.

Detalji su na ovoj poveznici.

U suradnji s Francuskim institutom u Hrvatskoj i Goethe-Institutom Kroatien, a u sklopu projekta Videoigre: Interaktivna empatija u goste dolaze iznimno zanimljivi domaći i međunarodni stručnjaci iz područja dizajna i narativnog razvoja videoigara.
 
U srijedu, 13. studenoga u 14 sati u HUB385 održat će se masterclass predavanje Floriana Köhnea i Hansa Böhmea pod nazivom 'The Making of Trüberbrook'. Trüberbrook je detektivsko-avanturistička sci-fi igra smještena u ruralnoj Njemačkoj krajem 1960-ih. Osim neobičnog okruženja i snažnog utjecaja avanturističkih igara starog pristupa, jedna od Trüberbrookovih najupečatljivijih odlika je i jedinstven vizualni stil. Na svome masterclassu Florian Köhne (redatelj) i Hans Böhme (glavni umjetnik) objasnit će svoje dugo putovanje od prvih eksperimenata do gotovog proizvoda.

Detalji su na ovoj poveznici.

Nakon masterclassa u srijedu, 13. studenoga u 15 sati na istoj lokaciji (HUB385) započinje panel 'Je li moguće napraviti umjetničku hit igru?' na kojemu sudjeluju Hans Böhme (btf), Florian Köhne (btf), Emmanuel Corno, Davor Švaić (ADU), Vjera Matković (Ministarstvo kulture) i Aleksandar Gavrilović (Gamechuck), a koji moderira Srđan Laterza. Rasprava će se baviti mnogim aspektima umjetničkog pristupa videoigrama.

Detalji su na ovoj poveznici.

Interaktivna Empatija se nastavlja u četvrtak, 14. studenoga u 18 sati u Francuskom institutu gdje će Emmanuel Corno održati masterclass predavanje pod nazivom 'Narativni dizajn za videoigre'. Na masterclassu će se raspravljati o alatima koji su dizajnerima igara potrebni za izradu uvjerljivih narativa. Prije nego što se počeo baviti pisanjem za videoigre Emmanuel Corno studirao je računarstvo, što se očituje i u njegovu mehaničkom i interaktivnom pristupu narativu. Probio se u svijet igara kao AI dizajner za Amplitude Studio. Trenutačno radi kao freelancer i uz to podučava dizajn narativa u školama za razvoj igara. Nakon maserclassa slijedi prezentacija igara Empathy Path (Matija Vigato & Andrea Pleša) i There Is No Cure and That’s OK (Alma Trtovac) koje su razvijene u sklopu projekta Interactive Empathy pod mentorstvom Emmanuela Cornoa i Gamechucka.

Detalji su na ovoj poveznici.

U četvrtak 14. studenog, u 16 sati u dvorani KIC imate priliku poslušati predstavljanje platforme MIDPOINT, namijenjene kreativnim timovima sastavljenima od scenarista, redatelja i producenata iz srednje i istočne Europe. Razgovor vodi Vladan Petković, a sa svojim iskustvima će se predstavljanju pridružiti i polaznice ovogodišnjeg izdanja radionice redateljica Dubravka Turić i producentica Ira Cecić.

Detalji su na ovoj poveznici.

U suradnji sedam filmskih akademija iz regije (Zagreb, Sarajevo, Ljubljana, Beograd, Cetinje, Skoplje i Nova Gorica) i ove godine je odabrano četrnaest studenata i njihovih sedam projekata koji će uz edukativni program Industrija, otvoren za javnost, pohađati i intenzivne radionice na kojima će razvijati svoje kratke igrane filmove. Program završava Pitching Forumom studentskih projekata koji će se održati u subotu u 10.30 h u F22 – novoj akademijskoj sceni. Najbolji projekt osvojit će nagradu postprodukcije slike (Vizije) i dizajn filmskog plakata (studio Šesnić & Turković).

Detalji su na ovoj poveznici.

Za kraj tjedna ispunjenog industrijskim događanjima, u subotu 16. studenog u 13 sati u Hrvatskom glazbenom zavodu poslušajte panel o filmskoj glazbi pod nazivom 'Tko to tamo svira?'. Događanje je posvećeno pitanju korištenja originalne glazbe kao elementa dramaturgije te njezine uloge u atmosferi filma i izgradnji likova, i to kroz razgovor sa skladateljima filmske glazbe – Jurom Ferinom, Pavlom Miholjevićem, Alenom i Nenadom Sinkauzom i Hrvojem Štefotićem. Razgovor će voditi redatelj Dalibor Matanić i muzikologinja Davorka Begović.

Detalji su na ovoj poveznici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.