Program Industrija 15. ZFF-a

I ove godine ZFF-ov edukativni i networking program objedinjen platformom Industrija donosi niz predavanja, radionica i panela namijenjenih profesionalcima, mladim filmašima i svima onima koji prate zbivanja i trendove na svjetskoj audiovizualnoj sceni.

Tijekom osam dana programa Industrije (12. – 19. studenog) dotaknut će se mnogi važni aspekti u ciklusu proizvodnje filma – od razvoja projekta, pisanja scenarija, financiranja i koprodukcijskih mogućnosti, pakiranja i prezentacije projekta, postprodukcije pa sve do distribucije filma. Programi i radionice otvoreni za javnost održavaju se u prostoru F-22 (Frankopanska 22) i u Kući Europe (Ulica Augusta Cesarca 4).

Na ZFF stiže britanski scenarist i redatelj James Watkins, redatelj i producent serije McMafia koja je ljetos snimana u Hrvatskoj. U svom predavanju 'McMafia: od ideje do realizacije' Watkins će govoriti o nastanku BBC-jeve serije čija se premijera očekuje početkom 2018. godine – od pisanja scenarija, pakiranja projekta, režiranja epizoda, snimanja u Hrvatskoj – rada s hrvatskom ekipom na hrvatskim lokacijama pa sve do promocije. James Watkins režirao je priču o duhovima Žena u crnom, najuspješniji britanski horor film svih vremena. Kao redatelj je debitirao hvaljenim trilerom Eden Lake, koji je osvojio nagradu Empire za najbolji horor, nagradu žirija na Festivalu fantastičnog filma u Sitgesu, te nagradu za najboljeg redatelja na Fantasportu. Autor je scenarija za Warner Bros., Working Title, Pathe, Film Four, i BBC Films. Prije nego što je sukreirao i režirao sve epizode kriminalističke dramske serije McMafia, režirao je epizodu Crnog zrcala za Netflix.

Vijeme i mjesto predavanja: Nedjelja, 12. studenog u 15.30h, F-22

Industrija će ugostiti i Spencera Hunta, kreativca i stratega specijaliziranog za suvremene oblike interaktivne zabave. Hunt će tijekom masterclassa 'AR/VR: U potrazi za pričama budućnosti' pojasniti kako AR (proširena stvarnost) mijenja način na koji percipiramo svijet i kako se dizajniraju interaktivne, razgranate priče koje koriste komponente umjetne inteligencije. Masterclass je organiziran u suradnji sa Savezom scenarista i pisaca izvedbenih djela – SPID Story + Tech Platformom. Spencer Hunt bavi se kreativnim i strateškim pothvatima na području fokusirane interaktivne zabave. U protekle dvije godine zaslužan je za pokretanje interaktivnog odjela u Skydance Media (tvrtki u čije se naslove ubrajaju Zvjezdane staze, Terminator 5, Nemoguća misija) koji radi na razvoju i lansiranju revolucionarnih VR igara. Spencer je član Američke filmske akademije, Američke udruge producenata i IGDA. Masterclass će moderirati Jasmina Kallay.

Vrijeme i mjesto masterclassa: Ponedjeljak, 13. studenog u 16h, F-22

Ove godine poseban će naglasak Industrije biti na distribuciji, i to u događanju otvorenom za javnost pod nazivom 'Kako MI to možemo?' koje ZFF donosi u suradnji s DKE – Uredom MEDIA Hrvatske i Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj. Vidljivost i prepoznatljivosti europskoga filma jedno je od gorućih pitanja europske audiovizualne industrije zbog čega će na panelu predstavnici europskih producentskih i/ili distributerskih tvrtki pokušati pronaći najbolja moguća rješenja i odgovore na pitanja poput onih kako se prilagoditi trendovima i novitetima unutar mogućnosti digitalne distribucije, kako učiti jedni od drugih te koje su prednosti i mane ako film dolazi iz velike, srednje ili male zemlje? Jednako tako pažnja će biti posvećena novim, kreativnim modelima distribucije ‒ primjerice online platformama europskih audiovizualnih djela ‒ što ih unutar svojih mehanizama podupire Potprogram MEDIA. 

Među sudionicima događanja koje će moderirati voditeljica DKE – Ureda MEDIA Hrvatske, Martina Petrović, ističu se predstavnici producentskih i distributerskih tvrtki: Latido Films, TrustNordisk, Wild Bunch, Chouchkov Brothers, Interfilm iz Zagreba, Irish Film Board, Vico Films, koji će se osvrnuti na filmske uspješnice kao što su Toni Erdmann, Ja, Daniel Blake, Komuna, Mladi prijestupnici, Ustav Republike Hrvatske i Vestern

S obzirom na ograničen broj mjesta, ljubazno molimo da svoje mjesto rezervirate na vrijeme, najkasnije do 14. studenoga do 12 sati i to putem OVE POVEZNICE.

Vrijeme i mjesto događanja: Srijeda, 15. studenog, 9.30-18h, Kuća Europe

U suradnji s ADU i znamenitom francuskom filmskom školom ENS Louis-Lumière, pionirom obrazovanja na području filma i fotografije, Industrija također donosi predavanje francuskog producenta Stéphana Guénina na temu Financijskih mehanizma u Francuskoj i koprodukcijskih mogućnosti s jugoistočnom Europom. Govorit će se o razlikama između produciranja dugometražnog filma s europskim koproducentima i produkcijskog partnerstva; primjerice kada izvršni producent vodi produkciju stranog filma ili kada se stranom producentu dodjeljuju porezni poticaji ili olakšice. U općem uvodu bit će govora o prvih pet država u svijetu po pitanju produkcije, nakon čega će fokus biti na Francuskoj, zemlji s jednim od najsloženijih i institucionaliziranih mehanizama financiranja filmova. Masterclass će moderirati Bojana Momirović, ENS Louis-Lumière.

Vrijeme i mjesto predavanja: Četvrtak, 16. studenog, 14h, F-22

Peter Kerekes, slovački redatelj i producent poznat po nagrađivanim hibridnim dokumentarcima, u svom će predavanju govoriti o hibridnom dokumentarno-igranom žanru. Na primjeru nastanka svoja dva nagrađivana filma Kuhanje povijesti i 66 sezona razjasnit će ključnu razliku između dokumentarnog i dokuMENTALnog filma. Prema njegovoj definiciji, dokuMENTALni film nije ono što se događa pred kamerom, već ono što se događa u glavi redatelja. Kerekes će u predavanju otkriti kako snimiti film s prizorima koji izgledaju kao da su iz igranog filma, a pritom zadržavaju autentičnost protagonista i osjećaj dokumentarizma. Bit će riječi o tome kako pronaći protagoniste, kombinirati igrani i dokumentaristički redateljski pristup, napisati scenarij, te o procesu nastanka hibridnog filma u sobi za montažu.

Vrijeme i mjesto predavanja: Subota, 18. studenog, 16h, F-22

Bogat program predavanja i panela Industrije također uključuje predstavljanje postprodukcijskih studija iz regije pod nazivom 'To ćemo srediti u postu – Umjetnost oblikovanja slike i zvuka – postprodukcija u regiji'. Tijekom kratkih prezentacija, sedam postprodukcijskih studija: Color Bureau (Hrvatska), Studio Nazor (Hrvatska), Vizije (Hrvatska), Iridium Film (Slovenija), Fabrika (BiH), Living Pictures (Srbija), Teleking (Slovenija) pokazat će što se može očekivati od studija koji se bave finalnim oblikovanjem slike i zvuka te koje su novosti i intervencije koje mogu realizirati.

Vrijeme i mjesto predstavljanja: Petak, 17. studenog, 15.30-18h, F-22

Pitching forum studentskih projekata iz regije proizašao je iz programa Industrija Mladost! u sklopu kojeg će i ove godine dvanaest odabranih studenata šest filmskih akademija regije, sa šest projekata sudjelovati na radionicama u sklopu kojih će razvijati svoje kratke igrane filmove. Veliko finale njihovih aktivnosti bit će upravo Pitching forum na kojem će mladi scenaristi i redatelji imati priliku predstaviti svoje projekte međunarodnom panelu sastavljenom od predstavnika postprodukcijskih studija kako bi im se pomoglo u produkciji njihovih kratkometražnih filmova.

Vrijeme i mjesto Pitching foruma: Petak, 17. studenog, 11 - 13h, F-22

Bogat program predavanja i panela Industrije dostupan je i na ovoj poveznici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.