Priznanja projektima Adriatic Animationa na Animarktu i CEE Animation Forumu

Projekt Obiteljski portret autorice Lee Vidaković i producenta Draška Ivezića (Adriatic Animation) nagrađen je na pitchingu Animarkt Stop Motion Foruma, koji se, umjesto u poljskom Łódźu, odvijao online od 6. do 10. listopada. Uz to, još dva projekta razvijana pod okriljem kuće Adriatic Animation osvojila su posebna priznanja na CEE Animation Forumu, koji se, umjesto u Liberecu u Češkoj, također održao online, od 6. do 8. listopada. 

Obiteljski portret autorice Lee Vidaković na Animarktu je osvojio vaučer u iznosu od gotovo 14 tisuća eura, koji će se koristiti za daljnji razvoj projekta. Žiri je projekt nagradio zbog 'minimalističke, ali elegantne estetike i zadivljujućeg ritma'. Na pitchingu Animarkt Stop Motion Foruma sudjelovalo je 15 projekata, od kojih su osam osvojili nagrade. Animarkt je namijenjen kratkometražnim projektima u razvoju s područja stop-animacijskih lutka filmova, a sve dobitnike ovogodišnjeg pitchinga možete pronaći na ovoj poveznici

Obiteljski portret govori o složenim odnosima unutar velike obitelji za vrijeme pada Austro-Ugarske. Lea Vidaković je za svoj projekt već osvojila niz nagrada na raznim pitching forumima (CEE Animation Forum, Animateka) i trenutno je na prestižnoj rezidenciji NEF gdje dodatno razrađuje projekt prije nego što se posveti snimanju koje će se dijelom odvijati u Francuskoj. 

Projekt kuće Adriatic Animation svojeg koprodukcijskog partnera pronašao je u tvrtki Vivement Lundi! iz francuskog Rennesa, koja iza sebe ima nominaciju za 92. nagradu Oscar (kratkometražni film Memorable, 2019.). 

Obiteljski portret će, osim kao kratki animirani film, autorica pripremiti kao interaktivnu instalaciju od sedam kanala za galerije i tako će proširiti mogućnost interpretiranja priče. Lea Vidaković je predložak za Obiteljski portret razradila u sklopu doktorskog studija naracije u animiranom filmu kojim se bavila u Singapuru i kao dio teze koji predlaže percepciju filma u proširenom smislu, kao galerijsku umjetnost.

Obiteljski portret nastaje uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Osim na Animarktu, produkcijska kuća Adriatic Animation ostvarila je zapažen uspjeh i na CEE Animation Forumu (prijašnji Višegradski animacijski forum), koji se, izuzev ove godine zbog izvanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa, tradicionalno odvija u češkom Liberecu. Projekti Ljubimac Stres (The Pet Named Stress) Laure MartinovićŽivot s Lolom (Betti and Lola) Hane Tintor osvojili su posebna priznanja.

Ljubimac Stres Laure Martinović je projekt kratkometražnog filma, a namijenjen je najmlađoj publici: govori o borbi djevojčice Grete sa stresom, koji se u njenom slučaju materijalizira u živahnu i neposlušnu životinju koja raste svaki put kada i Gretin stres. Priča je to o nošenju s neugodnim emocijama i kako se mogu pripitomiti. Prema riječima žirija, projekt je zaslužio posebno priznanje zbog "privlačnog dizajna likova te šarmantnog koncepta za film namijenjen djeci, koji je relevantan i za odrasle." 

Život s Lolom autorice Hane Tintor osvojio je posebno priznanje u kategoriji 'Serije i TV specijali u fazi razvoja'. Radi se o serijskom projektu u razvoju baziranom na kratkim stripovima Hane Tintor. Život s Lolom humoristično ocrtava odnos između psa Lole koja govori i njene vlasnice, na način da se i pas i vlasnica ponašaju kao da su u braku. 

"Uz pobjednički projekt, Život s Lolom je također uvjerio žiri. On pruža kratke, šarmantne i smiješne svakodnevne avanture mlade žene i njezina psa. Kombinirane sa snažnim digitalnim konceptom, obje priče imaju velik potencijal i pokazuju svoj šarm i čaroliju. Žiri, stoga, želi odati posebno priznanje projektu Život s Lolom produkcije Adriatic Animationa iz Hrvatske", stoji u obrazloženju. Popis svih nagrađenih projekata možete pronaći ovdje

Oba projekta razvijaju se uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a producira ih Draško Ivezić

CEE Animation Forum je platforma namijenjena za predstavljanje novih talenata i njihovog kreativnog rada, za pružanje pomoći u pronalasku izvora financiranja za njihove projekte i u distribuciji istih te za izgradnju trajne mreže producenata, kreativaca i agenata međunarodne industrije iz svih segmenata (prodaja, distributeri, sponzori, televizijske kuće, pružatelji usluga, itd.). Na ovogodišnjem CEE Animation Forumu sudjelovalo je 29 projekata, a većina ih dolazi iz Srednje i I stočne Europe. Na ovogodišnjem Forumu predstavljeno je pet hrvatskih projekata

Naslovne fotografije: scene iz projekata Obiteljski portret, Ljubimac Stres, Život s Lolom

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.