Preskoči na glavni sadržaj

Prezentacija i diskusija o budućnosti Potprograma MEDIA u 'maloj' zemlji

DKE – Ured MEDIA Hrvatske sudjeluje i u 13. izdanju ZagrebDoxa i njegovoj prepoznatljivoj radionici ZagrebDox Pro, jedinome hrvatskom programu usavršavanja koji se sufinancira sredstvima Potprograma MEDIA. Prezentacija i diskusija o budućnosti Potprograma MEDIA u 'maloj' zemlji održat će se 3. ožujka 2017. u 17 sati.

Martina Petrović, voditeljica DKE – Ureda MEDIA Hrvatske, vodit će prezentaciju-diskusiju koja će ujediniti novosti iz Programa Kreativna Europa – Potprograma MEDIA u kontekstu zemalja niskoga produkcijskog kapaciteta i objavu javne rasprave o budućnosti, odnosno nastavku Potprograma MEDIA.

Specifičnosti teritorija, odnosno geografskoga položaja, ograničeni izvori financiranja, jezična ograničenost te 'prirodna suradnja' u smislu koprodukcije sa susjednim i/ili 'malim' zemljama, sve su to čimbenici koji stoje u filmskome predznaku zemalja niskoga produkcijskog kapaciteta, a koji se najčešće, umjesto dodatnoga bodovanja, zbog nedostatnoga razumijevanja poteškoća ne uzimaju dovoljno u obzir i ne vrednuju adekvatno.

Argumenti su to što govore u prilog mišljenju da su potrebne izmjene poziva Potprograma MEDIA kao i različiti mehanizmi olakšavanja pristupa njima iz perspektive 'malih' zemalja. Također je nužno poboljšati načine osnaživanja 'vidljivosti' zemalja niskoga produkcijskog kapaciteta u okviru projekata koji dolaze iz 'velikih pet'. 

Hrvatski su korisnici, a slična je situacija i s korisnicima iz ostalih 'malih' zemalja, najuspješniji u dobivanju sredstava unutar poziva koji se odnose na filmske festivale, razvoj pojedinačnih projekata, automatsku i selektivnu distribuciju, razvoj publike i kontinuirano usavršavanje. Hrvatski korisnici su u razdoblju od 2008. do 2013. osigurali iznos od 3,3 milijuna eura, a u razdoblju Programa Kreativna Europa ‒ Potprograma MEDIA, od 2014. do 2016., iznos od 2 milijuna eura. Bez obzira na spajanje dvaju potprograma ‒ Kultura i MEDIA ‒ u jedinstveni Program Kreativna Europa te bez obzira na uvođenje novih uvjeta različitih poziva i njihovih smjernica, Hrvatska je uvijek bila u samome vrhu kada se radi o kategorijama razvoja pojedinačnoga projekta i festivala, ali i o ukupnome iznosu potpore.

Prezentacija-diskusija održat će se 3. ožujka 2017., s početkom u 17 sati, u Festivalskome centru Centra Kaptol, Nova ves 17, Zagreb, a odvijat će se na engleskome jeziku.

Opširniju najavu događanja možete pronaći na internetskoj stranici DKE – Ured MEDIA Hrvatske, a više informacija o temi na stranicama Europske komisije

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.