Preminuo doajen hrvatskog glumišta Ivo Gregurević

Glumac Ivo Gregurević umro je 2. siječnja u večernjim satima u Zagrebu. Imao je 66 godina.

Ivo Gregurević rođen je u Donjoj Mahali kod Orašja 1952. godine. Studirao je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Debitirao je 1977. u filmu Bogadna Žižića Ne naginji se van glavnom ulogom provincijalca na radu u Njemačkoj.  Iste je godine snimio kultni film Antuna Vrdoljaka Mećava u kojemu igrao lik Ivana. Zadnjih dana snimao je ulogu u novom filmu Ivana-Gorana Viteza Dopunska nastava.

Tumačio je rabijatne i grube 'narodske tipove' poput otmičara u Osuđenima (1978.) Zorana Tadića i istražitelja u filmu Krste Papića Život sa stricem (1988.). U igranoj seriji Velo misto snimanoj od 1979.-1981., koju je režirao Joakim Marušić, Gregurević je igrao ulogu Netjaka. Godine 1986. postao je član ansambla Drame HNK u Zagrebu.

Film Čaruga snimio je 1991. godine. U njemu je, uz glavnu ulogu, zaigrao i ženski lik snaše. Tijekom '80-ih i '90-ih ostvario je niz iznimno zapaženih velikih uloga na filmu. U kazalištu je, između ostalih, igrao i u dramama Shakespearea, Čehova, Gogolja, Krleže i Držića.

Nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika osvojio je 1998. za film Šokica i 2006. za ulogu u filmu i istoimenoj seriji Duga mračna noć. Dobitnik je i najprestižnije nagrade Vladimir Nazor.

Godine 1995. u Orašju je pokrenuo festival Dani hrvatskog filma. Ivo Gregurević iza sebe ima više od 90 filmova, 19 televizijskih serija, među kojima je i Odmori se, zaslužio si, te 30-tak kazališnih predstava. Velikan hrvatskog glumišta zaigrao je i u hrvatskom kandidatu za nagradu Oscar, Osmi povjerenik Ivana Salaja
(*Hina)

Naslovna fotografija: Ivo Gregurević

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.