Preminuo doajen hrvatske animacije Milan Blažeković

Hrvatski autor crtanih filmova Milan Blažeković preminuo je u četvrtak 30. svibnja u Zagrebu u 79. godini, priopćio je Zagreb film. 

Redatelj, animator, glavni crtač crtanih filmova Milan Blažeković rođen je 6. srpnja 1940. u Zagrebu. Kao srednjoškolac objavljivao je karikature u Kerempuhu, a od 1958. radio u Zagreb filmu kao fazer, crtač i animator (serija Inspektor Maska).

Samostalno režira od 1968. godine, kada je debitirao s filmom Ples gorila, a nakon toga režirao još desetak hvaljenih filmova. Na legendarnom Profesoru Baltazaru radio je kao animator, redatelj i scenarist.

Od 1980-ih godina radi na projektima dugometražnih animiranih filmova kao autor prvih hrvatskih cjelovečernjih crtanih filmova Čudesna šuma (1986.), Čarobnjakov šešir (1990.) i Čudnovate zgode šegrta Hlapića (1997.). 

Autor je i većeg broja dječjih i reklamnih crtanih filmova te povremeno scenograf dječjih TV emisija. Za svoj rad primio je važna priznanja, među kojima i godišnju nagradu Vladimir Nazor za filmsku umjetnost 1997. godine. 

Naslovna fotografija: Milan Blažeković
(*fotografija je preuzeta s Facebook profila Zagreb filma

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.