Preminula glumica Nada Đurevska

U Sarajevu je, u 65. godini, 13. rujna nakon teške bolesti preminula Nada Đurevska, jedna od najznačajnijih bosanskohercegovačkih glumica.

Rođena je 1958. u makedonskom Skoplju, a kao šestogodišnja djevojčica dolazi u Sarajevo u kojem je završila osnovnu i srednju školu te studij glume. Svoju prvu ulogu ostvarila je u Čehovljevom 'Višnjiku'. Tijekom karijere glumila je u nekima od najznačajnijih filmova bivše Jugoslavije kao što su Igmanski marš, Hasanaginica i Od zlata jabuka. Zahvljujući potonjem, za ulogu Stamene dobila je 1986. Zlatnu arenu za sporednu žensku ulogu, dok joj je Zlatna arena za onu glavnu dodijeljena 2013. godine za ulogu Milene u filmu Obrana i zaštita Bobe Jelčića.

Nada Đurevska ostvarila je i zapažene uloge u brojnim televizijskim serijama poput Djetinjstva mladosti, Ranjenika, Alekse Šantića i Foliranata, a u Ženi s broja 13 okušala se kao redateljica.

Bila je prvakinja Drame Narodnog pozorišta Sarajevo te je za svoj rad u kazalištu primila brojne nagrade, od one SIZ-a grada Sarajeva 1989. do Zlatnog lovorovog vijenca za doprinos umjetnosti teatra MESS 2002. i Šestotravanjske nagrade Grada Sarajeva 2014. kojom je ujedno obilježila 40 godina svoga rada.

Naslovna fotografija: Nada Đurevska
(*fotografija je preuzeta s Facebook stranice Narodnog pozorišta Sarajeva)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.