Premijera futurističkog proširenofilmskog triptiha Colonello Futurista u zagrebačkom ZPC-u

Nakon nedavno završenog 15. Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa, Udruga 25 FPS nastavlja promovirati inovativne filmske i umjetničke prakse. Ovoga puta u suradnji sa Zagrebačkim plesnim centrom 27. listopada u 20 sati donose premijernu izvedbu futurističkog proširenofilmskog triptiha Colonello Futurista u izvedbi domaćeg umjetničkog kolektiva Sonvoyce on Source. 

Pod autorskom palicom umjetnika i redatelja Vladislava Kneževića, kolektiv izvodi intermedijalnu trilogiju koja propituje kompleksno nasljeđe talijanskog futurističkog pokreta referirajući se na njegova tri predstavnika: Luigija Russola i njegov anticipatorski manifest L'arte dei rumori (Umjetnost buke), vojnog časnika Guiseppea Rosignolija koji je postao poznat po zračnim futurističkim akcijama, te slikara Giacoma Balle.

U slijedu pedesetominutne izvedbe uživo glazbeni koncert, teatarsko uprizorenje i filmska projekcija tvore slojevitu i  nepredvidivu strukturu umjetničkog rada. Ta fragmentirana struktura izvedbe pritom upućuje na energije i koncepte koji su snažno utjecali na promjenu umjetničke paradigme i stvorili kulturološke dispozitive civilizacije u kojoj tehnološko-znanstveno-racionalno interferira s arhaičnim-ritualnim-nesvjesnim. Prožet hipnotičkim vizualnim konstrukcijama te nemilosrdnim, kakofoničnim zvučnim i tekstualnim kolažima, Colonello Futurista istovremeno je posveta i poziv na nova čitanja kontroverznog avangardnog pokreta, čije su ideje zbog spleta nesretnih povijesnih okolnosti često bile pogrešno i tendenciozno interpretirane. 

Umjetnički kolektiv Sonvoyce on Source djeluje od 2017. godine i kreira suvremene audiovizije na sjecištu znanosti, umjetnosti, tehnologije i glazbe. Koncept i režiju izvedbe potpisuje Vladislav Knežević, zvuk Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz, a ton Hrvoje Pelicarić. Performeri u izvedbi su Tanja VrviloDamir Bartol Indoš i glumac Mirko Soldano. Za dodatnu animaciju i video projekciju zadužen je Mario Kalogjera

Izvedba uživo njihova je prva produkcija za Udrugu 25 FPS, a projekt podržavaju Ministarstvo kulture RH, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, Hrvatski audiovizualni centar, Ustanova Zagreb film, Grad Pula te Zagrebački plesni centar.

25 FPS Udruga za audio-vizualna istraživanja iz Zagreba od svojega osnutka 2004. godine dio je suvremene nezavisne kulture i audiovizualne umjetnosti na nacionalnom i međunarodnom polju. Razvija i organizira međunarodna događanja kako bi potaknula inovativne umjetničke koncepte i podupirala živo naslijeđe filmske avangarde. 

Ulaznice po cijeni od 20 kn bit će dostupne na blagajni Zagrebačkog plesnog centra u Ilici 10. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.