Premijera filma Mačka je uvijek ženska u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu

Dokumentarno-animirani film Mačka je uvijek ženska autorica Martine Meštrović i Tanje Vujasović premijerno će se prikazati u četvrtak, 23. svibnja u 19 sati u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. 

Autorice Martina Meštrović i Tanja Vujasinović filmom Mačka je uvijek ženska odaju homage svojoj profesorici na Akademiji likovnih umjetnosti, jednoj od najznačajnijih hrvatskih kiparica Mariji Ujević Galetović. Kombinacijom snimaka i animacije Marijine oživljene ženske skulpture u filmu prenose njenu životnu priču i stavove. Kiparica u filmu objašnjava svoju kreativnu filozofiju, izlaže o vlastitim inspiracijama i pogledima na prikaz žene u umjetnosti te se prisjeća vlastitih početaka u šovinističkom okruženju, dok na gledatelje budno motri njezina oživljena 'Žena-mačka'.

Nakon premijerne projekcije filma s kiparicom Marijom Ujević Galetović i autoricama Martinom Meštrović i Tanjom Vujasinović razgovarat će Vesna Meštrić, viša kustosica Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Film je nastao u produkciji Kreativnog sindikata, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Kameru potpisuje Jasenko Rasol, montažu Iva Kraljević, glazbu Alen i Nenad Sinkauz, a producent je Igor Grubić.

Mačka je uvijek ženska bit će prikazana i u Natjecanju hrvatskog filma na Animafestu, koji traje od 3. do 8. lipnja. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.