Premijera dokumentarnog filma Silvija Mirošničenka Liga džentlmena

Na predotvaranju Dana hrvatskog filma premijerno će se 15. lipnja u 20 sati u Kinoteci u Kordunskoj prikazati dokumentarni film Liga džentlmena, Silvija Mirošničenka u produkciji Hrvatskog filmskog saveza.

Radi se o filmu u kojem je prikazana nikada napisana povijesti hrvatskog filma, koja se događala za stolom zagrebačkog filmskog kritičara i boema Vladimira Vukovića. Kružok ljubitelja filma prozvanim hitchcockovcima, okupljao je filmske redatelje, kritičare i teoretičare koji će kasnije postati glavnim uzdanicama hrvatske kinematografije. 

Dokumentarni film Liga džentlmena tematizira grupu filmaša, književnika i intelektualaca koji su se družili u zagrebačkim kavanama, okupljeni oko renomiranog filmskog kritičara Vladimira Vukovića. Iz tih razloga se ta grupica finih ljudi, džentlmena, kako su sami sebe prozvali, nazivala Ligom džentlmena, a javnost je poznaje kao grupu filmaša oko Vladekovog stola.

Vladimir Vuković je svojim blistavim serijama tekstova o filmu redovito demonstrirao spisateljski rafinman visoke razine, tako da su ga mnogi filmski kritičari doživljavali kao uzor, a filmski radnici ga naprosto obožavali. Duboko osoban film o prijateljstvu i stvaralačkom zanosu, čuđenju životu i njegovom analitičkom propitivanju kroz filmski medij, glavna je umjetnička odlika ovog netipičnog dokumentarnog filma o važnim osobama hrvatske kinematografije. U filmu se pojavljuju: Branko Ivanda, Krsto Papić, Petar Krelja, Vesna Švec – Krelja, Živorad Tomić, Nenad Polimac, Hrvoje Turković, Bogdan Žižić, Dubravko Jelačić – Bužimski, Želimir Mesarić, Veljko Bulajić, Antun Vrdoljak, Mirjana Majurec, Tomislav Kurelac i mnogi drugi. 

U igranim scenama Vladimira Vukovića igra Slobodan Bobo Kolić, a Josip Grozdanić glumi mladog Vladimira Vukovića. Režiju i scenarij potpisuje Silvio Mirošničenko, direktor fotografije je Boris Poljak, montažu potpisuje Silvije Magdić, a producentica je Vera Robić – Škarica

Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Naslovne fotografije: scene iz filma Liga džentlmena

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.