Premijera dokumentarnog filma Jasenovački memento

U ponedjeljak, 3. listopada, u 19.30 sati u kinu Europa održat će se premijera dokumentarnog filma Jasenovački memento autora Bogdana Žižića, u proizvodnji Gama Studija iz Zagreba. 

Aktualni dio filma snimljen je 22. travnja 2015. u dane obilježavanja 70. godišnjice pogibije posljednjih jasenovačkih zatočenika u njihovim očajničkim probojima iz logora (22. travnja 1945). U filmu (koji traje 42 minute) korišteni su i filmski c/b materijali iz 1966. snimljeni u vrijeme dovršenja logorskog memorijala arhitekta Bogdana Bogdanovića. 

Uz autora Bogdana Žižića užu autorsku ekipu sačinjavali su: Branko Cahun (snimatelj), Davor Rocco (skladatelj), Alfred Kolombo (montažer slike i zvuka), uz producenta Miroslava Požara. Značajnu suradnju na filmu ostvarili su i Nataša Jovičić (ravnateljica Memorijalnog centra Jasenovac), Nataša Mataušić (povjesničarka) i Đorđe Mihovilović (savjetnik na terenu). Jasenovački memento sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Scenarist i redatelj Bogdan Žižić autor je brojnih dokumentarnih, igranih i TV filmova, nagrađivanih na nizu filmskih festivala u Hrvatskoj i inozemstvu. Između ostalog, uz dvije pulske Zlatne arene, nosilac je Nagrade za životno djelo 'Vladimir Nazor', nagrade 'Oktavijan' i Odlikovanja za najviša dostignuća u kulturi 'Danica Hrvatska s likom Marka Marulića'. 

Prije filma, a u čast brojnim logorskim žrtvama, u kinu Europa bit će izvedena u tri stavka Sonata za klavir i violončelo u e–molu Johannesa Brahmsa, u ukupnom trajanju od 25 minuta. Sonatu će zajednički izvesti dvije profesorice glazbe: Neva Begović na violončelu i Terezija Cukrov na klaviru. Organizacija izvedbe – prof. Ana Gotovac

Naslovne fotografije: scene iz filma Jasenovački memento

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.