Premijera dokumentarnog filma Branka Ištvančića Sve je bio dobar san

U srijedu 17. veljače s početkom u 19 sati, u kinu Europa (Varšavska 3, Zagreb), održat će premijera dugometražnog dokumentarnog filma Sve je bio dobar san (Le "Frenchie" de Vukowar) redatelja Branka Ištvančića.

Dokumentarni film Sve je bio dobar san proučava događaje iz vremena početka Domovinskog rata u Hrvatskoj, dolazak francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu, tragiku obrane grada Vukovara kao i njegovu smrt na Ovčari, a sve kroz vizuru njegove majke Lyliane Fournier koja u filmu traga za informacijama kako bi došla do posmrtnih ostataka svojeg sina. Majka se prisjeća sina i njegove mladosti i pokušava otkriti razloge zbog kojih je otišao iz rodnog Vesoula na hrvatsko ratište. Sa svojim drugim sinom Paulom odlazi u Vukovar u potragu za istinom o posljednjim danima života njezina sina kojeg su tzv. JNA i srpske paravojne jedinice izvukle iz hangara na Ovčari i pogubile. 

U filmu se pojavljuje očevidac mučenja Dragutin Berghofer - Beli, pukovnik Ivan Grujić koji forenzički analizira posmrtne ostatke nepoznatih osoba ubijenih za vrijeme Domovinskoga rata, Josip Račić koji je s Jean-Michelom ležao u razorenoj vukovarskoj bolnici, doktorica Vesna Bosanac i drugi. 

Režiju potpisuje Branko Ištvančić, koji uz Silvija Mirošničenka potpisuje scenarij te montažu filma zajedno s Silvijem Magdićem, za kameru su zaslužni Robert Krivec, Darko Krakar, Tomo Sabljić, Tomislav Kučić i Joakim Erdelji, a glazbu potpisuje Dalibor Grubačević. Producenti su Zvonko Milas, Antun Ivanković i Irena Škorić, a film je nastao u produkciji Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskoga rata, Udruge dr. Ante Starčević – Tovarnik i Udruge Artizana iz Zagreba.

Premijeri 90-minutnog filma nazočit će ekipa dokumentarca i njegova glavna protagonistica, Lyliane Fournier.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.