Predstavljen Hrvatski program 66. Pulskog filmskog festivala

U Hrvatskom programu ovogodišnjeg izdanja Pulskog filmskog festivala natjecat će se 14 naslova, od kojih su 8 hrvatski filmovi, a 6 manjinske koprodukcije. Festival će se održati od 13. do 21. srpnja.

Ravnateljica Gordana Restović istaknula je da se sukladno javnom pozivu za sudjelovanje na 66. Pulskom filmskom festivalu, prijavilo preko 130 filmova.

'Prijedlog selektiranih naslova potvrđen je na jučerašnjoj sjednici Festivalskog vijeća i vjerujem da će novine u programskoj koncepciji i mjestu prikazivanja biti dobro prihvaćene od strane publike', rekla je Restović te dodala da su svi tehnički, logistički i organizacijski planovi pri samom kraju i da je sve spremno za još jedno nezaboravno filmsko iskustvo te najavila da je osigurano i novo platno na kojemu će se prikazati najnoviji filmovi domaće i strane produkcije.     

Umjetnički ravnatelj Zlatko Vidačković izjavio je da će se u Hrvatskom programu 66. Pulskog filmskog festivala natjecati 14 filmskih naslova od kojih 8 u programu Hrvatskog filma i 6 u programu Manjinskih koprodukcija. 

U programu Hrvatski film premijerno će se prikazati General Antuna Vrdoljaka, kojim se Festival i otvara, Dnevnik Diane Budisavljević Dane Budisavljević te Dopunska nastava Ivana Gorana Viteza. Osim navedenih premijera, u program su uvršteni filmovi Koja je ovo država Vinka Brešana, Moj dida je pao s Marsa Dražena Žarkovića i Marine Škop, Posljednji Srbin u Hrvatskoj Predraga Ličine, F20 Arsena Antona Ostojića i Sam Samcat Bobe Jelčića

Natjecateljski program Manjinskih koprodukcija čine Šavovi Miroslava Terzića, Izbrisana Mihe Mazzinija, Reži Koste Đorđevića, Bog postoji, njeno ime je Petrunija Teone Strugar Mitevske, Teret Ognjena Glavonića i Rafael Bena Sombogaarta

Hrvatski filmovi i manjinske koprodukcije izvan konkurencije (sekcija Kontrapunkt) bit će predstavljen naknadno, a Međunarodni program i ostali programi u lipnju. 

Uz dugometražni, predstavljen je i program Kratke Pule u kojemu će se prikazati 7 kratkih igranih filmova: Više ne znam ko smo mi Borisa Homoveca, Minute Vanje Nikolić, Mehanika 2 Bojana Radanovića, Sahrana Tina Meze, Bepo Filipa Antonia Lizatovića, Uzimam Petra Vrate i Ograda Lednite Zeqiraj i 3 dokumentarna filma: Pouke o čovječnosti Branka Ištvančića, Njihovim stopama, obiteljske priče s Balkana Marka Pavlovića i Vlade Bobana i Heroine domovinskog rata Irene Ščurić.

Na zatvaranju Festivala bit će prikazan dokumentarni film o Oliveru Dragojeviću koji su režirali Branko Drakulić i Lea Dekleva te snimka koncerta Oliverovih 70 iz zagrebačke Arene.

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Christopher Peter Marcich, izjavio je da mu je čast što će ove godine sudjelovati na Pulskom filmskom festivalu obnašajući novu funkciju, iako je redovito pratio i posjećivao manifestaciju i prije, te da je Festival oduvijek poseban i značajan za Hrvatsku i nacionalnu produkciju.

Festival će po prvi puta posjetiti direktor filmskog odjela Festivala u Cannesu Christian Jeune.

Više o programu i samom festivalu pronađite na njegovoj službenoj stranici

Naslovne fotografije: predstavljanje Hrvatskog programa 66. Pulskog filmskog festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.