Predstavljanje monografije 'Čisti amaterizam: 91 godina Kinokluba Zagreb' 

Promocija monografije 'Čisti amaterizam: 91 godina Kinokluba Zagreb' održat će se u petak, 15. studenog u 19 sati u projekcijskoj dvorani KKZ-a.

Kinoklub Zagreb je od 1928. do 2019. prošao niz društvenih, kulturnih i tehnoloških promjena, no bio je i ostao prostor za besplatno i amatersko bavljenje filmom. Autori se u monografiji bave prijelazom Kinokluba iz socijalističkog u demokratsko i kapitalističko društveno uređenje: nakon turbulentnih 1990-ih kad se činilo da bi KKZ mogao nestati, klub je uspješno preživio tranziciju i 2010-ih doživio svoje najproduktivnije dane tijekom kojih je znao imati i preko 100 filmova godišnje. 

Na promociji će govoriti urednik monografije Luka Ostojić i grafički urednik Dario Dević, kao i autori tekstova monografije i filmski autori iz obrađenog razdoblja. 

U sklopu promocije prikazat će se filmovi : 

  • The Awakening of Jacob r. Zorko Sirotić
  • Kartograf r. Daria Blažević
  • Bolji život Kena K. r. Martina Lončar
  • Hrvatska djevica r. Sunčica Ana Veldić

'Odlučili smo se pozabaviti manje istraženom, recentnijom, ali vrlo zanimljivom epohom kad je KKZ ostao bez političke i financijske podrške na koju je mogao računati u sklopu jugoslavenske politike koje se očituje u krilatici 'Umjetnost narodu'. Polazna točka ove knjige stoga je bilo pitanje kako je KKZ u novim političkim, ekonomskim i tehnološkim okolnostima pronašao način da preživi, redefinira svoju poziciju, a opet ostvari dojmljivu produkciju i zadrži svoju primarnu funkciju: omogućiti građanima besplatno bavljenje filmom', poručuju iz Kinokluba Zagreb. 

Za monografiju su pisali Danijel Brlas, Nikica Gilić, Ana Hušman, Vladislav Knežević, Ejla Kovačević, Valentina Lisak, Luka Ostojić, Petra Belc, Damir Radić, Iva Rosandić, Vedran Šuvar i Hrvoje Turković. Uredili su je Luka Ostojić i Petra Belc. 

Primjerci monografije bit će dostupni na samoj promociji, a zainteresirani se ubuduće za nju mogu obratiti KKZ-u

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.