Preskoči na glavni sadržaj

Praznik praznine, Tragovi i M najbolji projekti industrijskog programa Filmovi u nastanku 68. Pule 

Stručni žiri u sastavu Vanja Kaluđerčić, Simon Perry i Xavier Henry-Rashid nagradio je projekt Praznik praznine redatelja Jasmina Durakovića i produkcijsku kuću UG scena, Tragove redateljice Dubravke Turić i produkcijsku kuću Kinorama te film M redatelja Vardana Tozije i  produkcijsku kuću Focus Pocus Films.

Naime, u svibnju ove godine predstavnici filmske industrije pozvani su da projekte u fazi postprodukcije prijave u industrijski program pod nazivom Filmovi u nastanku. Prijave su bile otvorene za sve projekte unutar kategorije Hrvatskog filma i manjinskih hrvatskih koprodukcija. Program je natjecateljskog karaktera te se najboljim filmovima dodjeljuju vrijedne postprodukcijske nagrade u protuvrijednosti višoj od 150 000 kuna kako bi time završili svoje filmove. 

Program je, u odnosu na prethodne godine, bio izmijenjen i dopunjen na način da je projekt predstavljao redatelj, producent ili koproducent filma na engleskom jeziku, i to u prvom redu delegatima međunarodnih filmskih festivala, prodajnim agentima i distributerima. 

Vanja Kaluđerčić direktorica je Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu (IFFR) s bogatim 20-godišnjim iskustvom rada u filmskoj industriji. Simon Perry, kao neovisni producent, tijekom 1980-ih bio je producent ili koproducent deset dugometražnih filmova. Do 2018. bio je predsjednik ACE Producers, amsterdamskog pružatelja naprednog usavršavanja za producente, gdje i nadalje radi kao viši konzultant. Xavier Henry – Rashid, osnivač je londonske agencije Film Republic specijalizirane za svjetsku kinematografiju i dugometražne dokumentarne filmove. 

Žiriju se predstavilo ukupno 10 odabranih projekata. 

Naslovne fotografije: Amira Kudumović i Jasmin Duraković; Dubravka Turić; Vardan Tozije

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.