Potprogram MEDIA u okviru kategorije TV prikazivanja podupire projekt Granice produkcijske kuće Kinoteka

Unutar prvog poziva za televizijsko prikazivanje Hrvatska se našla na listi 35 odobrenih projekata iz 11 zemalja članica Potprograma MEDIA. 

Potpora za TV prikazivanje jedna je od zahtjevnijih kategorija Potprograma MEDIA i najveći uspjeh unutar nje ostvaruju zemlje visokog i srednjeg produkcijskog kapaciteta. Od ukupno 35 odobrenih televizijskih projekata 17 ih pripada kategoriji zemalja visokog produkcijskog kapaciteta (49 %), 15 kategoriji zemalja srednjeg produkcijskog kapaciteta (43 %), dok samo 3 projekta dolaze iz zemalja niskog produkcijskog kapaciteta (8 %). 

Važno je također istaknuti da se radi o 5 animiranih, 13 dokumentarnih i 17 igranih projekata.

Televizijski projekt Granice (Borderline) dokumentarni je serijal o različitim oblicima, značenjima i svrsi zemljopisnih granica u zapadnoeuropskom društvu. Premda sve granice imaju jednu te istu svrhu – jasno odijeliti i označiti različita područja, u stvarnosti nijedna granica nije slična drugoj: što se zadržava unutra, a što ostaje vani? Granice na izniman, jedinstven način odražavaju političke, kulturne i društvene procese koji se odvijaju na obje strane granične crte, kao i dinamiku koju ti procesi proizvode. Mikrokontekstom šest graničnih područja i njihovih stanovnika projekt zaranja u današnje sudioništvo naroda i nacija u potrazi za identitetom, sigurnošću i solidarnošću. Granica je tako idealna dramaturška nit za pristup raznim evolucijama rascjepkanog europskog identiteta i njihovoj ogromnoj mnogostrukosti.

Putem Potprograma MEDIA Granice su osigurale ukupan iznos od 225 000 eura, od kojeg je za Kinoteku d.o.o. izdvojeno 52 500 eura.

Projekt je potpomognut sredstvima HAVC-a za razvoj dokumentarnog TV serijala te za koprodukciju prve epizode Kupa.

Autor je projekta Frederik Nicolai, dok su redatelji i redateljice redom: Tiha Gudac, Anna Savchenko, Georg Götmark, Annabel Verbeke, John Utsi, Vytautas Puidokas te Isabella Rinaldi.

Produkcijske kuće koje sudjeluju u projektu su: Off World (nositelj projekta/Belgija) te partneri u projektu: Kinoteka (Hrvatska), In script (Litva), RELATION04 MEDIA (Norveška) te Urgh! (Slovenija). 

*Vijest je preuzeta sa službene stranice DKE-Ured MEDIA Hrvatske

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.